• Zijn de aanloopkosten voor mijn bedrijf aftrekbaar?
  • Zijn de aanloopkosten voor mijn bedrijf aftrekbaar?
  • Zijn de aanloopkosten voor mijn bedrijf aftrekbaar?
TvdW
26-05-2023

Voordat je je eigen onderneming hebt opgestart, moet er nog een hoop gebeuren. Zo wil je misschien wel de markt verkennen, advies van experts inwinnen of hulp vragen bij het opstellen van je ondernemingsplan. Hier maak je in veel gevallen ook kosten voor. Zijn deze aanloopkosten ook aftrekbaar?

 

Wat zijn aanloopkosten precies?

Aanloopkosten zijn simpel gezegd alle zakelijke kosten die je maakt voordat je bedrijf daadwerkelijk is opgericht. Deze kosten maak je dus vóórdat je jezelf inschrijft bij de KvK en je zichtbaar ben bij de Belastingdienst. Als vuistregel kun je aanhouden dat aanloopkosten worden gemaakt voor de datum van oprichting van je bedrijf.

Er zijn heel veel verschillende voorbeelden van aanloopkosten te noemen. Zo mag je al je reiskosten al declareren. Ook wanneer je al een laptop of andere kantoorartikelen koopt of een opleiding wilt volgen, mag je dat als aanloopkosten rekenen. Zelfs het aanmaken van een website of de kosten voor reclame zijn goede voorbeelden. Ten slotte mag je ook de kosten voor het oprichten van je bedrijf bij de KvK als aanloopkosten rekenen.

 

Wanneer zijn aanloopkosten aftrekbaar?

Alle aanloopkosten zijn aftrekbaar bij de eerstvolgende btw-aangifte. De gemaakte kosten kun je hier eenvoudig aangeven. Wil je hulp met het invullen van de btw-aangifte? TvdW staat graag voor je klaar! Bekijk bijvoorbeeld eens onze administratieve begeleiding.

 

Gemaakte uren binnen aanloopkosten

Een uniek onderdeel van de aanloopkosten zijn de gemaakte uren. Ook deze mag je allemaal al opnemen in de aanloopkosten. Het is dus verstandig goed bij te houden hoeveel uur je in de voorbereiding van je nieuwe onderneming stopt.

Wil je gebruik maken van een regeling zoals de ondernemersaftrek, is dit enorm belangrijk om te doen. Hiervoor moet je namelijk voldoen aan een bepaalde minimumeis. Het kan zijn dat je deze eis niet haalt wanneer je je aantal uren binnen de aanlooptijd niet meerekent, wat natuurlijk zonde is.

Ook wanneer je voor het starten van je onderneming een uitkering ontvangt, moet je de uren in je aanloopfase goed noteren. Het aantal uren dat je al ‘werkt’ kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je uitkering. Het goed bijhouden van je aantal uren voorkomt dat je teveel of te weinig aan uitkering ontvangt.

 

Deze ondernemer houdt zijn aftrekbare aanloopkosten goed bij

Het is belangrijk het overzicht te bewaren, zodat de aangifte soepel verloopt

 

Denk aan de juiste onderbouwing

Je kunt niet zomaar een kostenpost als aanloopkosten voor je onderneming aandragen. Je hebt wel een onderbouwing nodig om je aanloopkosten aftrekbaar te maken. Dit kun je heel simpel doen door alle kosten alvast te administreren. Houd je zakelijke kilometers dus goed bij en bewaar alle facturen goed. Zo houd je zelf een goed overzicht van de al gemaakte kosten en heb je je onderbouwing meteen in orde.

 

De TvdW Starterskit: ideaal voor aanloopkosten

Naast handige blogs biedt TvdW nog meer voor startende ondernemers. Zo hebben we een speciale starterskit ontwikkeld om alle starters goed op weg te helpen. Je kunt de starterskit volledig gratis en vrijblijvend aanvragen via de website. Je ontvangt dan onder meer een TvdW usb-stick met documenten waarop je de kilometer- en urenregistratie voor je aanloopkosten eenvoudig kunt bijhouden. Meer weten? Check dan snel deze pagina!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×