• Vernieuwd Handelsregister: privacy en veiligheid voor ondernemers
  • Vernieuwd Handelsregister: privacy en veiligheid voor ondernemers
  • Vernieuwd Handelsregister: privacy en veiligheid voor ondernemers
TvdW
24-05-2024

Met het Handelsregister wil de Overheid ervoor zorgen dat je weet met wie je zaken doet. In het openbare register kun je bijvoorbeeld gegevens van zakenpartner controleren. Zo weet je zeker dat je met de juiste persoon zaken doet en dat biedt zekerheid. Tegelijkertijd wil de Overheid persoonsgegevens van ondernemers in het Handelsregister beter beschermen. Daarom gaat het Handelsregister op de schop: de KvK (Kamer van Koophandel) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zorgen voor een evenwicht tussen beide facetten. Meer weten over hoe het Handelsregister precies vernieuwd wordt? Lees dan snel verder.

 

Wat houdt het Handelsregister precies in?

In het Handelsregister staan gegevens en informatie over alle economisch actieve bedrijven, organisaties en rechtspersonen. Daardoor kun je betrouwbaar zaken doen met deze partijen. Voorbeelden van deze gegevens zijn contact- en adresgegevens of tekenbevoegdheden. Ook van (de status van) eventuele faillissementen maakt het Handelsregister melding. Door een financiële vergoeding te vragen bij het opvragen van gegevens Het Handelsregister werd gefinancierd door een financiële vergoeding te berekenen bij het opvragen van gegevens.

 

Handelsregister vernieuwd door hinder

Hoewel het doel achter het Handelsregister positief ingestoken is, ervaarden steeds meer ondernemers onrechtmatig en ongewenst gebruik van de beschikbare gegevens in het register. Marketeers gebruikten bijvoorbeeld steeds meer gegevens voor marketingdoeleinden, zonder dat hier toestemming voor was gegeven. Anderen deelden zelfs adressen van ondernemers online én kregen meer ondernemers te maken met dreigende situaties, zowel online als fysiek.

 

Daarom moet het Handelregister op de schop. Met het vernieuwde Handelsregister blijven alle voordelen bestaan, maar wil het team achter de aanpassingen alle negatieve bijzaken een halt toeroepen. Daarom komen de KvK en het verantwoordelijke ministerie met een aantal zaken die verbetering nodig hadden. Zij willen:

  1. Persoonsgegevens beter beschermen;
  2. Ongewenste directe marketing met gegevens uit het Handelsregister afremmen;
  3. Het Handelsregister op een andere manier financieren.

 

Lees ook: Strengere eisen turboliquidatie vanaf november 2023

 

Aanpassingen in vernieuwd Handelsregister

Om alle pijnpunten aan te kunnen pakken, zal het Handelsregister voortaan voor ondernemers die al ingeschreven staan beschikbaar zijn. Tegen een jaarlijkse bijdrage kunnen zij alle functies, waaronder bijvoorbeeld uittreksels van bedrijfsgegevens, gebruiken. Door deze bijdrage te vragen, kunnen derde partijen het Handelsregister niet meer gebruiken als verdienmodel door data te verkopen. Daarmee verhogen de KvK en het minister de effectiviteit van het register, is de privacy van ondernemers beter gewaarborgd én beperken ze de overlast door marketingactiviteiten.

 

Vernieuwd Handelsregister vanaf 2025 actief

De belangrijkste aanpassing is de manier waarop het Handelsregister gefinancierd wordt. In het nieuwe Handelsregister betalen ingeschreven ondernemers hiervoor een vaste bijdrage per jaar.  Momenteel staat hiervoor een internetconsultatie open, zodat ondernemers hun eigen zienswijze op deze aanpassing door kunnen geven.

 

Met een wetsvoorstel wil de overheid voorkomen dat bijvoorbeeld marketeers persoonsgegevens uit het Handelsregister kunnen gebruiken voor marketingdoeleinden. Deze wet staat gepland voor komend jaar. Naast deze wetten gaat de KvK zelf betere controles uitvoeren bij de inschrijving van een bedrijf, bijvoorbeeld naar onlogische bedrijfslocaties. Voor eind 2025 willen de KvK en het ministerie zoveel mogelijk aanpassingen aan het Handelsregister doorgevoerd hebben.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×