• Wanneer zijn kosten voor medische pedicure aftrekbaar?
  • Wanneer zijn kosten voor medische pedicure aftrekbaar?
  • Wanneer zijn kosten voor medische pedicure aftrekbaar?
TvdW
29-05-2023

Op het werk goed kunnen functioneren en lekker in je vel zitten is enorm belangrijk. Niet alleen voor jezelf werkt dat een stuk fijner, in veel gevallen kun je ook een stuk beter werken. Soms zijn hiervoor medische pedicures nodig. Zijn deze kosten voor een medische pedicure aftrekbaar voor de belasting?

 

Alleen bij voorschrift

Het korte antwoord is: ja, medische pedicures zijn aftrekbaar voor de belasting. Maar, let op: wel alleen onder specifieke voorwaarden. Zo mag je deze kosten alleen aftrekken wanneer sprake is van een voorschrift van de dokter. Ook moet een paramedicus, onder toezicht van een arts, de behandeling uitvoeren. Wanneer de huisarts slechts een advies voor je uitschrijft of de behandeling niet door een paramedicus wordt uitgevoerd, zijn medische pedicures niet aftrekbaar.

Let hierbij ook op dat je persoonlijke of werk-gerelateerde ziektekostenverzekering de kosten voor de pedicure niet al gedekt zijn. Kosten die je verzekering voor je vergoedt, kunnen namelijk niet nog eens afgetrokken worden voor de belasting.

In het kort kun je de kosten voor een medische pedicure dus van de belasting aftrekken wanneer een arts deze medisch voorschrijft en begeleidt. Ook mag je ziektekostenverzekering de kosten van deze behandeling niet vergoeden, omdat je deze niet dubbel kunt terugkrijgen en aftrekken voor de belasting.

 

Lees ook: Aangifte 2022 – Welke zorgkosten zijn juist wel of niet aftrekbaar?

 

Wettelijke achtergrond

Deze regeling heeft te maken met de wetten achter genees- en heelkundige hulp. De wet ziet een (medisch) pedicure namelijk als een arts of als paramedicus. De specifieke achtergrond staat opgenomen in artikel 6.17 Wet IB 2001, artikel 9. Daarmee voldoen veel van de medische pedicures niet aan de eisen zoals die hierboven beschreven staan.

Daarnaast geldt dat medische kosten alleen aftrekbaar zijn wanneer specifiek sprake is van een voorschreven doorverwijzing. Slechts op advies of uit eigen beweging zijn de kosten een medische pedicure niet aftrekbaar. Ook hier wordt over geschreven in Artikel 6.17 van Wet IB 2001, artikel 9.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×