• Zorgen ondernemersklimaat: hoog minimumloon en coronaschuld 
  • Zorgen ondernemersklimaat: hoog minimumloon en coronaschuld 
  • Zorgen ondernemersklimaat: hoog minimumloon en coronaschuld 
TvdW
29-03-2024

Vakbond De Unie vreest voor een economische achterstand in Nederland. Dat heeft te maken met de achteruitgang van het ondernemersklimaat. Volgens de voorzitter van De Unie, Reinier Castelein, raken recente ontwikkelingen zowel grote concerns als het MKB. Wat er precies veranderd is en hoe de zorgen om het ondernemersklimaat ondernemers raken, lees je in deze blog. 

 

Minimumloon en corona zorgen voor problemen in ondernemersklimaat 

Een samenloop van verschillende recente ontwikkelingen zorgen voor een ongunstige combinatie voor ondernemers. Zo zitten veel winkeliers en andere ondernemers nog met flinke coronaschulden, ondanks de beschikbare steunpakketten. Castelein: ‘Wanneer deze echt geholpen hadden, zouden ondernemers nu niet in de ellende zitten’. 

 

Ook de flinke inflatie van de laatste tijd is een groot probleem. Dat maakt de inkoop van producten en diensten niet alleen duurder, maar raakt ook ondernemers met werknemers. Vanwege de inflatie is het minimumloon namelijk al flink verhoogd in juli 2023 en januari 2024. Voor juli 2024 staat de volgende verhoging al op de planning. Deze toegenomen kostenpost drukt ook zwaar op ondernemers. 

 

Ook kleinere ontwikkelingen leiden tot zorgen 

Naast maatschappij-wijde ontwikkelingen zijn er ook kleinere ontwikkelingen die minder in het oog springen, maar alsnog het ondernemersklimaat negatief beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld gemeentes die op steeds meer plaatsen parkeertarieven gaan vragen. Met steeds meer auto’s en vaak niet meer parkeerplekken, klinkt dat als een logische oplossing om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Toch voelen ondernemers hier vaak de gevolgen van: mensen rijden minder snel ‘even langs’ wanneer ze weten dat ze voor het parkeren moeten betalen. 

 

Nog zo’n voorbeeld: het opvolgen van een familiebedrijf wordt, na het invoeren van hogere belastingen, steeds onaantrekkelijker. Genoeg redenen om te concluderen dat het vestigings- en ondernemingsklimaat voor ondernemers steeds verder afglijdt, aldus de voorzitter. Grote bedrijven laten ook weten niet tevreden te zijn: ASML en Boskalig hebben bijvoorbeeld al aangegeven (deels) te willen vertrekken uit Nederland binnen het huidige klimaat. 

 

Vertrek van grote bedrijven raakt kleine bedrijven 

Het vertrek van deze grote bedrijven is niet alleen nadelig voor de Belastingdienst, maar raakt ook het Nederlandse mkb. Zij kunnen namelijk profiteren van de hoofdkantoren van deze grote jongens. Kleine, lokale bakkers hoeven bijvoorbeeld geen taarten meer af te leveren bij jubilea en hoveniers hoeven geen grote kantoortuinen meer te onderhouden.  

 

Vakbond wijst naar politiek voor problemen 

Castelein wijst voor de problemen vooral naar de politiek, met het verwijt dat het land al een aantal jaar stilligt. Dat is volgens hem niet goed voor de economie. In combinatie met een zeer veranderlijke politieke koers dat ‘de rode draad kwijt is’. De politieke koers zou niet alleen problemen op korte, maar ook op lange termijn veroorzaken. In het onderwijs is bijvoorbeeld te weinig aandacht voor welke kennis nu geleerd moet worden, om over 10 jaar de economie draaiende te houden. 

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×