• Minimumloon weer 1,2% omhoog per 1 juli 2024
  • Minimumloon weer 1,2% omhoog per 1 juli 2024
  • Minimumloon weer 1,2% omhoog per 1 juli 2024
Tvdw
24-01-2024

Het minimumloon blijft maar stijgen. Waar het minimumloon op 1 juli 2023 en 1 januari 2024 eerder al steeg, staat er voor 1 juli 2024 een nieuwe stijging op de planning. Deze keer bedraagt de stijging van het minimumloon 1,2%. Waarom het minimumloon weer omhoog gaat en wat het bedrag vanaf halverwege dit jaar zal zijn, lees je in deze blog.

 

Extra verhoging minimumloon tot €13,43

In de Tweede Kamer is een amendement aangenomen, waarmee het minimumloon verder kan stijgen. Om dit op tijd te regelen, is een spoedwet uitgestuurd. In deze spoedwet staat dus opgenomen dat het minimumloon met 1,2% zal gaan stijgen. Dat betekent dat het minimumloon omhoog gaat van €13,27 per uur naar minimaal €13,43 per uur.

 

Het is nog niet helemaal zeker wat het definitieve nieuwe minimumloon zal gaan zijn. Dat heeft namelijk ook te maken met de halfjaarlijkse indexatie van dit minimumloon. Dat is gekoppeld aan de cao-lonen, die de Belastingdienst elk halfjaar – in het voorjaar en in het najaar – ïndexeert. Voor het nieuwe minimumloon per 1 juli 2024 is het dus nog even afwachten op de indexatie van het voorjaar. Vanaf dan kijken zij dan ook wat de gevolgen van het hogere minimumloon zijn op de doorberekening in onder andere de bijstand, AOW en andere UWV-uitkeringen.

 

Nieuwe opzet minimumloon vanaf 1 januari 2024

Begin dit jaar zijn de minimumlonen ook al gestegen met 3,75%. Toen was niet alleen sprake van een stijging, maar ook van een verandering in de manier waarop het minimumloon bepaald wordt. Dat werd altijd vastgesteld op basis van een minimumloon per maand.

 

Vanaf 1 januari 2024 is dat een minimumloon per uur. Zo is het uurloon voor iedere werknemer vanaf 21 jaar hetzelfde. Dat was nodig om werknemers met het minimumloon die meer dan 36 uur per week werkten tegemoet te komen: voor hen was dit oude systeem nadelig en kregen ze per uur minder betaald dan werknemers die minder dan 36 uur werkten. De nieuwe stijging per 1 juli 2024 borduurt dus weer voort op dit nieuwe systeem, door ook een minimumloon per uur vast te stellen.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×