• Verhoging wettelijk minimumloon tegengehouden door Eerste Kamer
  • Verhoging wettelijk minimumloon tegengehouden door Eerste Kamer
  • Verhoging wettelijk minimumloon tegengehouden door Eerste Kamer
TvdW
10-05-2024

Een extra verhoging van het minimumloon halverwege dit jaar is door de Eerste Kamer tegengehouden. De geplande verhoging van 1,2% op 1 juli 2024 gaat daarom niet door. De standaard indexering van het minimumloon vindt wel gewoon plaats zoals gepland. Waarom deze verhoging van het wettelijk minimumloon kan worden tegengehouden door de Eerste Kamer en wat de gevolgen zijn, vertellen we je in deze blog.

 

Spoedwet verhoging wettelijk minimumloon tegengehouden

Om het wettelijk minimumloon extra te kunnen verhogen, heeft de Tweede Kamer in oktober 2023 een amendement aangenomen. Dit amendement was nodig om de hoge kosten voor bijvoorbeeld energie en boodschappen te kunnen compenseren in het minimumloon. Vervolgens was een spoedwet nodig om deze verhoging snel in gang te kunnen zetten. Dat betekent wel dat de Eerste Kamer op dat moment nog geen uitspraak over deze wet had gedaan. Nu mag de Eerste Kamer dat wel en stemt de Eerste Kamer dus tegen deze spoedwet, waardoor de verhoging niet door kan gaan.

 

Geen verhoging, wel reguliere indexering

Hoewel de extra stijging van het minimumloon niet doorgaat, vindt de reguliere indexatie wel plaats op 1 juli 2024. Dat wil zeggen dat het minimumloon wordt aangepast op basis van de groei van cao-lonen. Vanwege deze aanpassingen stijgt het minimumloon alsnog, met 3,09%. Het minimumloon komt daarmee uit op 13,68 euro per uur, bruto. Dat het minimumloon stijgt, heeft ook gevolgen op uitkeringen als de AOW- en UWV-uitkeringen.

 

Belastingverhogingen teruggedraaid

Om de hogere kosten voor het minimumloon te kunnen dekken, had de Tweede Kamer een voorstel voor belastingverhogingen aangenomen. Zo zou een belasting op het inkopen van eigen aandelen door een bedrijf worden ingevoerd. Ook het toptarief van de bankenbelasting zou stijgen, zowel in Box 2 als Box 3. Doordat de Eerste Kamer tegen de spoedwet en daarmee de verhoging van het minimumloon heeft gestemd, zijn deze belastingverhogingen ook niet langer nodig. Een motie om deze verhogingen terug te draaien is daarom ook aangenomen.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×