• Wet Toekomst Pensioenen: meer lijfrente aftrekken
  • Wet Toekomst Pensioenen: meer lijfrente aftrekken
  • Wet Toekomst Pensioenen: meer lijfrente aftrekken
TvdW
15-12-2023

Dankzij de Wet Toekomst Pensioenen heb je meer mogelijkheden om je lijfrentepremie(s) af te trekken. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023. Weten hoe deze wet dit mogelijk maakt? We vertellen je in deze blog alles over hoe de Wet Toekomst Pensioenen je helpt meer lijfrente af te trekken!

 

Wet Toekomst Pensioenen: hoe zat het ook al weer?

Eerder dit jaar schreven we al een blog over de Wet Toekomst Pensioenen. De wet werd toen in het leven geroepen om pensioen opbouwen voor zowel werkgevers als werknemers duidelijker en makkelijker te maken. Vanaf 1 juli is de wet ingegaan en is er sprake van een overgangsperiode. Met de nieuwe wet kunnen pensioenuitvoerders sneller hun financiële ontwikkelingen verwerken in de pensioenen zelf. Voor deelnemers wordt de opbouw van het pensioen ook transparanter.

Meer weten over deze Wet? Bekijk dan hier onze vorige blog over dit onderwerp.

 

Aanpassingen Wet Toekomst Pensioenen voor meer lijfrente aftrekken

Nu zijn een aantal onderdelen van de Wet Toekomst Pensioenen aangepast. Zo is de jaarruimte, die eerst vastgesteld was op 13,3%, nu verhoogd naar 30% van het loon óf de winstuitkering van een medewerker. Het maximum is verhoogd van 15.317 euro naar 34.550 euro. Ook de maximale reserveringsruimte is omhoog gegaan: die is nu vastgesteld op 38.000 euro. Ten slotte mag je de onbenutte jaarruimtes van de afgelopen 10 jaar nog benutten. Dat was eerst van de afgelopen 7 jaar.

 

Profiteren van lijfrentepremieaftrek

Wil je profiteren van de verruimde aftrek en zo je pensioentekort verminderen? Zorg dan dat je over 2023 lijfrentepremie betaald. Zo kom je voor de aanpassingen in aanmerking.

Heb je in de afgelopen vijf jaar wél lijfrente betaald, maar heb je deze niet afgetrokken? En kun je dit ook aantonen? Dan kun je hiervoor een ‘ambtshalve vermindering’ aanvragen. Lever hiervoor kopieën van je aangiften aan, waarop je kunt zien dat hier geen aftrek heeft plaatsgevonden. Op die manier kun je de gemiste aftrek alsnog verrekenen.

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×