• Toegelicht: Zorgtoeslag 2023 – verhoging inkomensgrenzen
  • Toegelicht: Zorgtoeslag 2023 – verhoging inkomensgrenzen
  • Toegelicht: Zorgtoeslag 2023 – verhoging inkomensgrenzen
TvdW

Wanneer u 18 jaar of ouder bent of in Nederland woont of werkt moet u een zorgverzekering afsluiten. Voor deze zorgverzekering is er een toeslag die bedoeld is als een soort compensatie tegen de premie van de zorgverzekering, dit wordt de zorgtoeslag genoemd.

Voor de zorgtoeslag zijn er een aantal voorwaarden, waaronder een bruto inkomensgrens. Deze grens is in 2023 flink verhoogd, waardoor er meer mensen in aanmerking gekomen voor de zorgtoeslag. In 2022 was de inkomensgrens voor alleenstaande mensen nog € 31.998, deze grens is in 2023 verhoogd naar € 38.520. Voor de mensen met een toeslagpartner is de inkomensgrens van € 40.944 naar € 48.224 verhoogd. Als u wilt berekenen of u recht hebt op zorgtoeslag, doet u dat hier.

De andere voorwaarden waaraan voldaan moeten worden om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag, met of zonder uw eventuele toeslagpartner, zijn als volgt:

  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U hebt een Nederlandse zorgverzekering;
  • U woont of werkt in Nederland.

Als u zich in andere situaties bevindt, bijvoorbeeld als u woont of werkt in het buitenland, of als u een buitenlandse student bent, kunnen er specifiekere regels gelden. Voor uitgebreidere uitleg kunt u hier kijken naar de voorwaarden voor de zorgtoeslag en hier voor wanneer u verplicht bent een zorgverzekering af te sluiten.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord