• Toegelicht: Zorgtoeslag 2023 – verhoging inkomensgrenzen
  • Toegelicht: Zorgtoeslag 2023 – verhoging inkomensgrenzen
  • Toegelicht: Zorgtoeslag 2023 – verhoging inkomensgrenzen
TvdW
01-03-2023

Wanneer je 18 jaar of ouder bent en in Nederland woont of werkt, moet je een zorgverzekering afsluiten. Voor deze zorgverzekering is er een toeslag die bedoeld is als een soort compensatie tegen de premie van de zorgverzekering. Dit wordt de zorgtoeslag genoemd. Je hebt recht op deze zorgtoeslag als je minder dan een bepaald bedrag per jaar verdiend. Voor 2023 zijn de inkomensgrenzen van de zorgtoeslag een stuk lager dan voorheen.

 

Lagere inkomensgrenzen voor zorgtoeslag

Voor de zorgtoeslag zijn er dus een aantal voorwaarden, waaronder een bruto inkomensgrens. Deze grens is in 2023 flink verhoogd, waardoor er meer mensen in aanmerking gekomen voor de zorgtoeslag. In 2022 was de inkomensgrens voor alleenstaande mensen nog € 31.998. Deze grens is in 2023 verhoogd naar € 38.520. Voor de mensen met een toeslagpartner is de inkomensgrens van € 40.944 naar € 48.224 verhoogd. Als je wilt berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag, doe je dat hier.

 

Lees ook: Zorgtoeslag 2024 bekend: alles wat jij moet weten 

 

De andere voorwaarden waaraan voldaan moeten worden om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag, met of zonder eventuele toeslagpartner, zijn als volgt:

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering;
  • Je woont of werkt in Nederland.

Als je jezelf in andere situaties bevindt, bijvoorbeeld als je woont of werkt in het buitenland, of als je een buitenlandse student bent, kunnen er specifiekere regels gelden. Voor uitgebreidere uitleg kun je hier kijken naar de voorwaarden voor de zorgtoeslag en hier voor wanneer je verplicht bent een zorgverzekering af te sluiten.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×