• Zorgtoeslag 2024 bekend: alles wat jij moet weten
  • Zorgtoeslag 2024 bekend: alles wat jij moet weten
  • Zorgtoeslag 2024 bekend: alles wat jij moet weten
TvdW
10-11-2023

De zorgtoeslag voor 2024 is bekend. Daar waar deze al een aantal jaar telkens steeg, daalt hij in 2024. Nu ontvang je per maand nog 155 euro zorgtoeslag. In 2024 gaat dat omlaag naar 127 euro per maand. Maar wat houdt zorgtoeslag precies in, en wanneer heb je er recht op? Dat én nog veel meer vertellen we je in deze blog!

 

Zorgtoeslag 2024: wat is zorgtoeslag precies?

Sinds 2005 kunnen Nederlanders aanspraak maken op een zorgtoeslag. Deze inkomensafhankelijke toeslag is in het leven geroepen om de zorgverzekering elke Nederlander betaalbaar te houden. Met deze maandelijkse toeslag kun je (een deel van) de zorgverzekering betalen. Om zorgtoeslag aan te kunnen vragen, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

 

Wat zijn de voorwaarden voor zorgtoeslag 2024?

Je hebt recht op zorgtoeslag als je aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

  1. Je inkomen is niet te hoog. Je inkomen mag in 2023 maximaal 38.520 euro per jaar zijn. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal 48.224 euro per jaar zijn.
  2. Je vermogen is niet te hoog. Naast inkomen kijkt de Belastingdienst ook naar je totale vermogen. Als individu mag dat niet hoger zijn dan 127.582 euro. In het geval van een toeslagpartner mag jullie gezamenlijke vermogen maximaal 161.329 euro zijn.
  3. Je bent 18 jaar of ouder. Je mag je eigen zorgverzekering afsluiten als je 18 jaar of ouder bent. Daarom kun je ook zorgtoeslag aanvragen in de eerste maand na je 18e

Let op: de hierboven genoemde bedragen gelden nog voor 2023. De inkomensgrenzen zijn in 2023 flink omhoog gegaan. De bedragen voor 2024 worden pas op een later moment bekend gemaakt. Met deze bedragen zie je wel of je mogelijk in aanmerking zou kunnen komen voor zorgtoeslag in 2024. Houd wel rekening met een lagere inkomensgrens, omdat ook het maandtarief voor de toeslag omlaag gaat in 2024.

 

Ik twijfel of ik recht heb op zorgtoeslag. Wat nu?

De zorgtoeslag is een toeslag die achteraf pas berekend wordt. Je kunt deze begin 2024 al aanvragen, maar pas in de loop van 2025 wordt definitief vastgesteld op welk bedrag je recht hebt. Als je dus twijfelt of je recht hebt op zorgtoeslag, is het fijn om dit vooraf te controleren.

Dit kun je doen middels een proefberekening. Die vind je op de site van de Belastingdienst. Hier geef je simpelweg antwoord op een aantal vragen, waarop de tool voor jou bepaalt op welk bedrag zorgtoeslag je recht hebt. Zo weet je vooraf al of je de zorgtoeslag aan moet vragen en voorkom je dat je later (een deel van) de toeslag terug moet betalen.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×