• Deze veelgestelde vragen op de Intermediairdagen moet je weten
  • Deze veelgestelde vragen op de Intermediairdagen moet je weten
  • Deze veelgestelde vragen op de Intermediairdagen moet je weten
TvdW
25-12-2023

Aan het einde van het jaar organiseert de Belastingdienst de Intermediairdagen: het kennisevenement voor alle fiscale dienstverleners van Nederland. De uitgelezen kans dus om extra kennis te vergaren of je brandende vragen te stellen. Met name dat laatste doen ondernemers dan ook massaal. Met zoveel vragen kan het lastig zijn hier als ondernemer het overzicht in te bewaren. Daarom presenteert de Belastingdienst zelf een overzicht met veelgestelde vragen op de Intermediairdagen. Die lopen we in deze laatste blog van het jaar overzichtelijk met je door!

 

Vraag 1: Overgangsregels BPM op bestelauto’s

Dit jaar ging een van de veelgestelde vragen op de Intermediairdagen over de introductie van de BPM-regeling op bestelauto’s. Die gaat namelijk op 1 januari 2025 in. Enkel zogeheten ‘zero emissie’ voertuigen hoeven geen BPM te gaan betalen. Maar: hoe zit het met de regels voor bestelauto’s die al voor 1 januari 2025 hun Datum Eerste Toelating hebben?

 

Voor deze bestelauto’s verandert er verder niets. Heeft je bestelauto dus een Datum Eerste Toelating vóór het ingaan van de nieuwe regelgeving op 1 januari 2025, dan blijft de huidige regelgeving hiervoor gelden. Dat blijft in elk geval zo tot 1 januari 2030: het overgangsrecht waarin deze uitzondering is opgenomen, komt dan te vervallen.

 

Lees ook: BPM-vrijstelling voor bestelauto’s vervalt

 

Vraag 2: Bijtelling voor zakelijke auto’s

Ook de bijtelling voor zakelijke auto’s hoorde tot de veelgestelde vragen. Want hoe zit het met bijtelling voor zakelijke auto’s die ook privé gebruikt worden, maar waarvoor geen kilometeradministratie beschikbaar is?

 

Heb je als ondernemer een (tweedehands) auto voor de zaak gekocht en heb je de btw van de aanschaf afgetrokken als voorbelasting, kun je een correctie toepassen. Die heet de ‘Correctie voor privégebruik’. In dat geval reken je 2,7% van de consumentenprijs uit als verschuldigde btw. De consumentenprijs is de catalogusprijs, inclusief de btw en eventuele BPM. Reken in het eerste jaar en de vier opvolgende jaren het percentage van 2,7%. Heb je de auto in het zesde jaar nog altijd in bezit, kun je rekenen met 1,5% van de consumentenprijs.

 

Vraag 3: DAC7

Daarnaast was er veel te doen rondom DAC7: een nieuwe Europese richtlijn die betrekking heeft op gegevensuitwisseling op verschillende digitale platformen. Het was onduidelijk of ondernemers hier ook mee te maken kregen wanneer zij enkel klanten binnen Nederland bedienen.

 

Dat blijkt het geval: DAC7 geldt zowel voor nationale als internationale situaties. Het is voor álle fiscale ondernemers belangrijk om de gevolgen van verplichte gegevenswisseling voor hun klanten uit te zoeken. Je klanten fiscaal adviseren over de eventuele gevolgen voor verschillende aangiften – waaronder de omzet-, inkomsten- of vennootschapsbelasting – is hierbij een belangrijk aandachtspunt.

 

Vraag 4: Excessief lenen

De laatste veelgestelde vraag op de Intermediairdagen gaat over de veranderingen binnen de Wet Excessief lenen. Die was voor dit jaar vastgesteld op 700.000 euro, maar daalt in 2024 ineens naar 500.000 euro. Wil je meer weten over deze aanpassing? Check dan deze blog.

 

Door deze aanpassing vroegen veel ondernemers zich af wat de plotselinge aanpassingen voor gevolg hebben op leningen uit 2023 waarbij een bovenmatig gedeelte van de schuld belast is als fictief regulier voordeel. Als dat bedrag nu nog hoger is dan 700.000 euro, kijkt de Belastingdienst alleen naar het deel dat bóven deze 700.000 euro zit. Maar: het maximale bedrag wordt opgehoogd met elk bedrag dat al eerder mee is geteld als dit specifieke voordeel.

 

Nu gaat dit tarief per 1 januari 2024 omlaag naar 500.000 euro. Vanaf die datum moet je dus rekening houden met 500.000 euro als minimaal bedrag, plus het bedrag dat al eerder mee is geteld als fictief regulier voordeel. Blijven je schulden in 2024 dus hetzelfde? Houd dan rekening met een verlaagd fictief regulier voordeel, dat 200.000 euro minder is. Door dit lagere bedrag betaal je sneller en vaak ook meer belasting dan in 2023 het geval is.

 

Wat zijn de Intermediairdagen precies?

In november en december organiseert de Belastingdienst speciale dagen voor fiscale ondernemers: de Intermediairdagen. Hierin worden deze ondernemers volledig bijgepraat op fiscaal gebied en krijgen ze de aanpassingen uit het Belastingplan voor het volgende jaar als eerste te horen. Verder zijn er verdiepende lezingen voor het verbeteren van de kwaliteit en tijdigheid van diensten. Aanmelden en meer info kan via de site van de Intermediairdagen.

 

Beeld: Forum Fiscaal Dienstverleners

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×