• Subsidie voor gebruikte elektrische auto’s bijna op
  • Subsidie voor gebruikte elektrische auto’s bijna op
  • Subsidie voor gebruikte elektrische auto’s bijna op
TvdW
24-06-2024

Dit jaar had de overheid een pot van maar liefst 29,4 miljoen euro vrijgesteld met voor subsidie bij het kopen of private leasen van gebruikte elektrische auto’s. Maar: dit potje is al bijna op. Hieronder lees je meer over de toekomst van dit potje: de SEPP (Subsidie Elektrische Personen Particulieren).

 

Aanvragen subsidie gebruikte elektrische auto’s

Wanneer je als particulier een tweedehands auto koopt of wilt private leasen, dan heb je mogelijk recht op een subsidie van maar liefst 2.000 euro. Dit komt voort uit de SEPP: de Subsidie Elektrische Personen Particulieren. Daarmee wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s verder stimuleren.

 

Om aanspraak te kunnen ontvangen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rijtje:

  • Je bent een particulier;
  • Je hebt een schriftelijke koopovereenkomst en je hebt de auto gekocht bij een autobedrijf met RDW-erkenning;
  • Als jouw naam op de koopovereenkomst staat, kan ook alleen jij de subsidieaanvraag doen;
  • De auto moet 100% elektrisch zijn en heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer;
  • De oorspronkelijke nieuwprijs (de catalogusprijs) van de gebruikte elektrische auto is minimaal €12.000 en maximaal €45.000.

 

Actuele cijfers: pot gaat snel leeg

Naar aanleiding van de laatst gepubliceerde cijfers op RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) van 10 juni blijkt dat je snel moet zijn als je nog recht wil hebben op de subsidie. De regeling geldt tot 27 december 2024, 12 uur, maar er is nu nog maar 23% van de totale pot beschikbaar. Als de subsidie voor gebruikte elektrische auto’s net zo vaak aangevraagd wordt als in de afgelopen maanden, verwachten onder andere het Brabants Dagblad en Autoweek dat de pot binnen 2 maanden volledig op is.

 

Belangrijk: de cijfers van 10 juni kunnen nog wijzigen. Aanvragen kunnen namelijk afgekeurd en ingetrokken worden, waardoor er nog wat meer subsidie beschikbaar is.

 

SEPP keert volgend jaar niet terug

Als de pot met subsidie voor gebruikte elektrische auto’s op is, wordt deze niet meer aangevuld. Er zijn ook geen plannen om de pot voor volgend jaar opnieuw te vullen. Dat betekent dat er voor 2025 geen subsidie meer gaat zijn voor gebruikte elektrische auto’s. Mocht je de subsidie dus graag willen ontvangen, is deze ronde van de SEPP je laatste kans.

 

Lees ook: Kilometerregistratie starters: zo doe je dat

 

Wél voldoende subsidie voor nieuwe elektrische auto’s

Mocht je van plan zijn om een volledig nieuwe elektrische auto aan te schaffen, hoef je voorlopig nog niet bang te zijn dat je subsidie mis loopt. De subsidiepot hiervoor is nog ruim genoeg gevuld. Volgens de gegevens van RVO van 10 juni er er van deze pot nog 62% over. In totaal was er 58 miljoen euro vrijgemaakt door de overheid. Je krijgt voor een volledig nieuwe elektrische auto namelijk ook een hogere subsidie, van 2.950 euro. Van die 58 miljoen is nog 36,1 miljoen euro over. Daarmee is de subsidiepot voor het aanschaffen van een nieuwe auto nog beter gevuld dan die voor tweedehands elektrische auto’s.

 

Ben je van plan om een nieuwe elektrische auto te kopen of te private leasen? Kijk dan eerst of de door jou gewenste auto ook aan de voorwaarden voldoet. Hier vind je de autolijst met alle auto’s die voldoen aan de voorwaarden van de SEPP. Let wel goed op: of je gewenste auto daadwerkelijk in aanmerking komt, is ook afhankelijk van de keuzes die je maakt in de uitvoering van de auto.

 

SEPP Subsidie in 2025

Naar verachting gaat er in 2025 nog budget uit de SEPP-regeling over zijn voor nieuwe elektrische auto’s. Je kunt dan nog zo’n 2.550 euro aan subsidie krijgen voor het aanschaffen of leasen van een nieuwe elektrische auto. De SEPP-regeling voor nieuwe elektrische auto’s geldt namelijk tot juni 2025, zolang er nog geld in de pot zit.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×