• MKB Barometer: dit zijn de uitdagingen voor mkb’ers
  • MKB Barometer: dit zijn de uitdagingen voor mkb’ers
  • MKB Barometer: dit zijn de uitdagingen voor mkb’ers
TvdW
16-06-2023

De Exact MKB Barometer van 2023 is recent gepubliceerd. In deze barometer vraagt Exact honderden ondernemers in verschillende sectoren hun grootste uitdagingen in kaart te brengen. Zo ontstaat een overkoepelend beeld van de zaken waar mkb’ers de komende tijd tegenaan denken te lopen. Alle ontwikkelingen uit dit rapport zeggen we voor je op een rijtje.

 

Grootste uitdaging: kosten verlagen

Veel ondernemers zijn bang dat ze moeite gaan hebben met het verlagen van hun kosten in 2023. Alles wordt telkens maar weer duurder, dus wordt het volgens de ondervraagde bedrijven lastig hier tegenop te boksen. Door de hoge inflatie verwacht 60 procent een minder goed bedrijfsresultaat neer te kunnen zetten dan in eerdere jaren. 52 procent van de deelnemers in de MKB Barometer zegt zelfs maar een neutrale nettowinstmarge te verwachten. Om dit te voorkomen, is kostenverlaging essentieel.

 

Zaak om kosten te bewaken

Hoge kosten voorkomen is beter dan genezen. Hier kunnen tussentijdse rapportages enorm bij helpen. Deze tussentijdse rapportages geven namelijk meer inzicht wat betreft de ontwikkeling en de financiële positie van jouw bedrijf. Door op tijd te monitoren, kun je je bedrijf gedurende het jaar nog bijsturen naar de juiste of een nog betere richting.

Alle voordelen van tussentijdse rapportages eens rustig nalezen? We schreven er al eerder een blog over, die je hier vindt. Bij TvdW helpen we je graag bij het opstellen van je tussentijdse rapportages. Ben je benieuwd wat TvdW voor jou en je bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op!

 

Overschakelen naar digitalisering

Ook digitalisering blijft voor veel ondernemers een belangrijke zaak om aan te pakken. Steeds meer zaken worden online geregeld, zo blijkt uit de MBK Barometer. Ondernemers geven aan dat dat tot veel efficiëntie leidt. Door data-analyses voor je bedrijf te laten werken, kunnen ondernemers betere zakelijke beslissingen nemen.

Toch geeft ook nog meer dan de helft van de ondernemers aan dat data en digitalisering nog maar een beperkte rol in hun organisatie spelen. Dat is zonde, want het kan veel voordelen hebben én een goede online aanwezigheid wordt door de meeste klanten wel verwacht. Daarom is de overheid met Mijn Digitale Zaak gekomen: een financieel hulpmiddel voor ondernemers in het mkb om hun omschakeling naar digitaal gemakkelijker te maken.

 

Lees ook: Mijn Digitale Zaak: hulp bij digitalisering van mkb

 

Boekhouding blijft lastig

Veel mkb’ers hebben hun bedrijf uit liefde voor het vak. Zij houden zich daarom liever niet bezig met de boekhouding. Het goed bijhouden hiervan leidt om die reden soms wel tot problemen. Zo laat de MKB Barometer zien dat veel facturen niet op tijd of zelfs helemaal niet betaald worden. Veel ondernemers vinden het lastig hier zelf het overzicht in te bewaren.

Als jij ook liever bezig bent met de kerntaken van je bedrijf, kun je je boekhouding deels of volledig aan TvdW uitbesteden. Wij ondersteunen je hier graag mee, zodat jij altijd door kunt met datgene wat jij het liefste doet. Meer informatie over onze diensten speciaal voor het mkb vind je op deze pagina.

Het goed bijhouden van de administratie is voor sommige ondernemers een flinke uitdaging, blijkt uit de MKB Barometer

Het goed bijhouden van de administratie is voor sommige ondernemers een flinke uitdaging, blijkt uit de MKB Barometer

Overige uitdagingen

Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor veel ondernemers een belangrijk punt. Zo wil meer dan een kwart van alle ondervraagde ondernemers graag de diversiteit in hun personeelsbestand verbeteren of hun impact op het milieu terugdringen.

Wil je alle zakelijke uitdagingen voor ondernemers in het mkb rustig terug lezen? Dan vind je hier het volledige rapport van Exact.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×