• Brief Belastingdienst: nieuwe schatting inkomen voor toeslagen
  • Brief Belastingdienst: nieuwe schatting inkomen voor toeslagen
  • Brief Belastingdienst: nieuwe schatting inkomen voor toeslagen
TvdW
31-10-2023

Ontvang je op dit moment een toeslag? Dan krijg je binnenkort mogelijk een brief van de Dienst Toeslagen. Hierin word je gevraagd om een nieuwe schatting van je inkomen voor toeslagen door te geven. Op die manier kan de hoogte van je toeslag beter bepaald worden. Hoe dat zit, vertellen we je in deze blog.

 

Waarom is een nieuwe schatting inkomen voor toeslagen nodig?

De toeslagen bij Dienst Toeslagen kunnen berekend worden door een schatting van iemands inkomensgegevens. Deze schattingen zijn vaak van een eerdere periode. Nu beschikt de Dienst Toeslagen over een aantal nieuwe gegevens. Met deze nieuwe gegevens kan het voorkomen dat eerdere schattingen onjuist zijn. Daarom zijn nieuwe schattingen van het inkomen om toeslagen te bepalen nodig.

 

Hoe geef ik een nieuwe schatting inkomen voor toeslagen door?

Als je een brief van de Dienst Toeslagen ontvangt, lees je terug welke gegevens nu gebruikt worden om de hoogte van je toeslagen te bepalen. Ook staat hier een schatting van andere toeslag(en) waar je mogelijk recht op hebt. Je kunt in dat geval zelf een nieuwe schatting van je eigen inkomen maken. Wijkt jouw schatting af van de schatting van de Dienst Toeslagen? Dan kun je deze doorgeven, zodat in het gevolg jouw eigen schatting gebruikt wordt bij het bepalen van de toeslagen.

 

Met het doorgeven van een accuratere schatting voorkom je dat je te veel of juist te weinig toeslagen ontvangt. In de brief krijg je een duidelijke instructie hoe je je nieuwe schatting eenvoudig door kunt geven. Het is verstandig dit zo snel mogelijk te doen, om te voorkomen dat je langere periode een verkeerd bedrag ontvangt.

 

Lees ook: Alles over toeslagen voor ZZP: dit moet je weten

 

Wat gebeurt er na het doorgeven van mijn nieuwe schatting inkomen voor toeslagen?

Zodra je nieuwe schatting is doorgegeven, gaat de Belastingdienst met dit bedrag rekenen wat de nieuwe hoogte van je toeslag zal zijn. Als dit bekend is, krijg je hier weer bericht van. Dit gebeurt meestal binnen 5 weken; dan krijg je namelijk je voorschotbeschikking. Je vindt deze beschikking terug op toeslagen.nl, je persoonlijke berichtenbox op MijnOverheid of simpelweg in je brievenbus middels een brief.

 

Wat als ik een inkomen hoger dan de eerdere schatting door geef?

Het kan zo zijn dat je nieuwe geschatte inkomen hoger is dan het bedrag dat de Belastingdienst gebruikt. De kans is dan groot dat je recht hebt op minder toeslag. Dit kan twee dingen betekenen:

  1. Je krijgt minder toeslag per maand. Heb je al teveel toeslag gehad? Dan wordt dit overschot afgetrokken van de nog uit te betalen toeslagen. Je voorschotbeschikking klopt dan niet meer: deze geeft een hoger bedrag aan dan je daadwerkelijk ontvangt;
  2. Je hebt al teveel toeslag gehad dan je totaal had moeten krijgen en krijgt geen toeslag meer. Het bedrag dat je teveel hebt gehad, moet je in dat geval terugbetalen.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×