• Incassobedrijven krijgen registratieplicht
  • Incassobedrijven krijgen registratieplicht
  • Incassobedrijven krijgen registratieplicht
TvdW
14-05-2024

Sinds 1 april 2024 is de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening (Wki) in werking getreden. Het doel van deze Wet is om incassodienstverleners te laten voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Zo moeten deze dienstverleners zich voortaan aanmelden bij een register, dat voor iedereen is in te zien. Hoe kun jij deze registratieplicht voor incassobedrijven inzetten voor jezelf of je bedrijf? TvdW vertelt het je!

 

Kwaliteitseisen bij registratieplicht voor incassobedrijven

Volgens de Wki moeten incassodienstverleners zich voortaan inschrijven bij een register wanneer zij aan bepaalde betrouwbaarheids- en kwaliteitseisen voldoen. Denk dan aan een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

 

Als huidige incassodienstverlener mag je vanaf 1 april 2025 geen buitengerechtelijke incassowerkzaamheden meer uitvoeren wanneer je niet aangemeld bent bij het register. Nieuwe incassodienstverleners die nu vanaf april 2024 toetreden tot de markt moeten zich direct registreren.

 

Verder gelden een aantal andere eisen voor incassodienstverleners. Zo moeten zij hun informatievoorziening zo inrichten dat klanten belangrijke berichten op het juiste moment ontvangen. Daarnaast moet de klantadministratie netjes en in orde zijn. Ten slotte moeten zij extra zorg dragen voor mensen die een schuld hebben. Zo wil de overheid voorkomen dat kwetsbare mensen die al een schuld hebben nog meer schulden krijgen door ontoelaatbare incassopraktijken.

 

Meer inzicht na betalingsherinnering of aanmaning

Wanneer je een betalingsherinnering of aanmaning van een bedrijf ontvangt, moet je altijd zo snel mogelijk handelen. Het niet direct opvolgen van een herinnering kan leiden tot grotere problemen, zoals extra kosten of zelfs juridische stappen. Controleer daarom altijd het originele bankafschrift, je betalingstermijn en eventuele incassokosten voor je betaalt. Op die manier kun je financiële problemen hopelijk voorkomen.

 

Lees ook: Automatische incasso voorlopige aanslag: zo vraag je die aan 

 

Hoogte van incassokosten controleren

Als je een factuur na een herinnering of aanmaning alsnog te laat betaalt, kunnen bedrijven incassokosten in rekening brengen. Hier gelden echter wel bepaalde regels voor, zoals voor de maximale kosten voor incasso. Voor alle rekeningen tot 2.500 euro mag een incassobureau maximaal 15% van het oorspronkelijke bedrag aan incassokosten rekenen. Ook moeten incassokosten minimaal 40 euro zijn. Wil je controleren of jouw incassokosten niet te hoog zijn? Gebruik dan deze site (https://www.rechtspraak.nl/Voor-advocaten-en-juristen/Reglementen-procedures-en-formulieren/Civiel/tarieven-kosten-vergoedingen/Paginas/Staffel-Buitengerechtelijke-Incassokosten.aspx)

 

Heb je het idee dat de hoogte van incassokosten niet klopt? Dan kun je bezwaar maken. Let wel op dat je het oorspronkelijke  verschuldigde bedrag op tijd voldoet. Betaal ook de incassokosten, maar alleen wat maximaal toegestaan is volgens de wet. Zo heb jij aan je verplichtingen voldaan en kun je de uitkomst van je bezwaar rustig afwachten.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×