• Automatische incasso voorlopige aanslag: zo vraag je die aan 
  • Automatische incasso voorlopige aanslag: zo vraag je die aan 
  • Automatische incasso voorlopige aanslag: zo vraag je die aan 
Tvdw
18-03-2024

Vanaf februari 2024 kun je een automatische incasso voor je voorlopige aanslag aanvragen. Dat maakt het betalen van deze aanslag een stuk eenvoudiger! De Belastingdienst kan zo het verschuldigde bedrag automatisch van je rekening afschrijven. Waarom hiervoor is gekozen en hoe je dit aan kunt vragen, vertellen we je in deze blog. 

 

Hoe vraag je de automatische incasso voor de voorlopige aanslag aan? 

Je kunt de automatische incasso voor de voorlopige aanslag eenvoudig zelf aanvragen via het Overzicht Betalen en Ontvangen. Hierop vind je alle bedragen die je binnenkort aan de Belastingdienst moet betalen, of die je nog gaat ontvangen. Dit platform krijgt steeds meer mogelijkheden, en sinds kort dus ook de optie om automatische incasso’s aan te vragen. 

 

Inloggen op dit platform doe je eenvoudig via deze link en middels je DigiD. Naast de voorlopige aanslag kun je ook een automatische incasso aanvragen voor de zorgverzekeringswet. Eind 2024 moet daar ook de motorrijtuigenbelasting bij komen. 

 

Minder fouten dan op papier 

Je kon al langer een automatische incasso aanvragen op papier. Maar dat kost meer werk voor de aanvrager en de Belastingdienst. Daarnaast is het niet zo milieuvriendelijk en werden er regelmatig fouten gemaakt. Met de optie om de automatische incasso online aan te vragen, lost de Belastingdienst al deze problemen op. Wel moet de incasso elk jaar opnieuw aangevraagd worden, zoals op papier ook het geval was. 

 

Lees ook: Hoe moet ik de Voorlopige Aanslag (VA) betalen? 

 

Na de aanvraag ontvang je direct een digitale bevestiging. Binnen 10 dagen ontvang je ook een schriftelijke bevestiging. Wijzigt je aanslag? Dan kun je via het portaal een nieuwe incasso aanvragen. Wil je de incasso zelf stopzetten? Dat kun je vooralsnog niet doen in het portaal. Neem in dat geval contact op met de BelastingTelefoon.

 

Meer mogelijkheden op Overzicht Betalen en Ontvangen 

Het toevoegen van de mogelijkheid om een automatische incasso aan te vragen is onderdeel van een langer lopend traject om het Overzicht Betalen en Ontvangen stap voor stap verder uit te breiden. Zo vergroot de Belastingdienst het betaalgemak voor burgers. Als de digitale incassomachtigingen die nu gepland staan goed werken, komen er steeds meer zaken op het platform bij. 

 

Andere zaken die onlangs zijn toegevoegd, zijn het betalen van verschillende toeslagen en belastingen via iDEAL, het welbekende Nederlandse betaalplatform. Ook hiervoor wordt gewerkt aan een uitbreiding. De Belastingdienst zegt de dienstverlening op het platform stapsgewijs steeds verder te willen verbeteren. 

 

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×