• Dubbele kinderbijslag eenvoudiger: voortaan automatisch
  • Dubbele kinderbijslag eenvoudiger: voortaan automatisch
  • Dubbele kinderbijslag eenvoudiger: voortaan automatisch
Tvdw
03-04-2024

Ouders van een kind dat intensieve zorg nodig heeft, hebben naast de Algemene Kinderbijslagwet (AKW) ook recht op de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Maar: veel ouders gebruiken deze dubbele kinderbijslag niet. De aanvraagprocedure hiervoor is namelijk erg complex. Daarom besloot het kabinet dat de procedure simpeler moet. Vanaf 1 juli 2024 ontvangen ouders met kinderen die in aanmerking zouden komen voor de Wlz automatisch ook deze uitkering. Dat maakt het ontvangen van dubbele kinderbijslag een stuk eenvoudiger.

 

Waarom dubbele kinderbijslag bij kinderen met intensieve zorg?

Voor ouders van kinderen die een intensieve zorgbehoefte hebben is er dus een mogelijkheid om de kinderbijslag te verdubbelen. Dit is opgenomen in de Wet Langdurige Zorg. Deze ouders moeten extra zorg verlenen of zorgverlening betalen, waardoor ze meer kosten hebben. De verdubbeling in kinderbijslag kan hen hierbij ondersteunen. Door de dubbele kinderbijslag voortaan eenvoudiger bereikbaar te maken voor ouders, wordt voorkomen dat zij deze extra financiële ondersteuning niet gebruiken terwijl zij daar wel recht op hebben.

 

Automatische ingang, zelfs met terugwerkende kracht

De wijziging binnen de Algemene Kinderbijslagwet zorgt er niet alleen voor dat ouders de dubbele kinderbijslag automatisch ontvangen, maar ook nog met terugwerkende kracht. De dubbele kinderbijslag kan tot een halfjaar terug nog ontvangen worden. Hiermee komt de overheid ouders extra tegemoet, omdat het aanvragen van deze dubbele aanslag waarschijnlijk niet het eerste is waar ze aan denken. Zo minimaliseert de overheid de misgelopen toeslagbedragen.

 

Lees ook: Transparante kinderopvang: verplichte vermelding openingstijden

 

Proactieve benadering door zorginstelling

Nog een kleine toevoeging aan de wetswijziging maakt het mogelijk voor het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) mogelijk om ouders op de hoogte te brengen van deze regeling. Zij kunnen ouders voortaan proactief benaderen, om hen vooraf al te informeren over het bestaan van de dubbele kinderbijslag. Ook kunnen zij ouders van een kind dat intensieve zorg nodig heeft vertellen of zij hier recht op hebben.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×