• Veranderingen in Box 2 en Box 3: winst wel of niet uitkeren?
  • Veranderingen in Box 2 en Box 3: winst wel of niet uitkeren?
  • Veranderingen in Box 2 en Box 3: winst wel of niet uitkeren?
TvdW
17-11-2023

Heb je winsten opgepot in je persoonlijke bv? Dan zijn de veranderingen in belastingtarieven van Box 2 en 3 een extra financiële uitdaging. De tarieven zijn namelijk flink aangepast en verhoogd. Is het daarom nog slim om je gereserveerde winst binnen de vennootschap nog eind dit jaar uit te keren?

 

Wat zijn de veranderingen in Box 2 en Box 3?

Oorspronkelijk was het demissionaire kabinet van plan om Box 2 op te splitsen in twee nieuwe belastingschijven. Het huidige tarief van 26,9% zou dan komen te vervallen. Er zou een laag tarief komen voor bedragen tot €67.000, met een percentage van 24,5%. Voor het restant boven de €67.000 zou je 31% belasting gaan betalen. Middels een amendement van linkse oppositiepartijen is het tarief voor de hoogste schijf omhoog geschroefd: dit tarief gaat omhoog naar 33%.

 

Ook in Box 2 zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. In hetzelfde amendement werd ook voorgesteld om het belastingtarief in Box 3, voor sparen en beleggen dus, te verhogen. Oorspronkelijk zou het belastingpercentage stijgen van 32% (in 2023) naar 34% (in 2024). Na het amendement gaat het percentage nóg verder omhoog naar 36%. De veranderingen in Box 2 en Box 3 zijn daarmee nadelig voor ondernemers.

 

Belasting betalen binnen Box 2

Binnen Box 2 moeten ondernemers belasting betalen over inkomen dat zij ontvangen door het bezitten van minimaal 5% aandelen binnen een bedrijf. Dit geldt voor allerlei verschillende soorten aandeelhouders: van directeur-grootaandeelhouders (dga’s) tot zelfstandige professionals die alle inkomsten middels een bv regelen. In dat laatste geval kun je denken aan zelfstandige artsen of partners van een accountantskantoor.

 

Het voordeel binnen Box 2 is dat ondernemers hun belastingbetaling zelf kunnen bepalen: ze kunnen deze namelijk uitstellen wanneer ze geen winst uit zichzelf uitkeren. In dat geval betaalt de bv vennootschapsbelasting over de behaalde winsten dankzij beleggen. Zij betalen 19% belasting over winsten tot 200.000 euro. Over het meerdere moeten zij 25,8% betalen.

 

Opgepotte winst: uitstellen voor rendement?

Nu Box 2 en Box 3 vanaf 2024 flink op de schop gaan met meerdere schijven en flink verhoogde tarieven, is het de vraag wat fiscaal voordeliger is om met de winsten te doen. Kun je beter beleggen binnen de bv en zo dividend uitkeren, of belasting betalen in Box 2 en vervolgens privé beleggen?

 

Kun je de opgepotte winst door veranderingen in Box 2 en 3 beter uitkeren of verder oppotten?

Kun je de opgepotte winst door veranderingen in Box 2 en 3 beter uitkeren of verder oppotten?

 

Vermogensexperts hebben dit vraagstuk nu onderzocht. Wat de beste keuze is voor jou(w bedrijf), hangt af van een aantal verschillende factoren. Zo moet je rekening houden met het verwachte rendement op je vermogen of de termijn waarop je verwacht dat de belastingbetaling in Box 2 toch plaats moet vinden. Ook zaken als het belastingtarief over de beleggingswinsten of bij dividenduitkering zijn hierin belangrijk.

 

Welke stap is wanneer voordelig?

Het verschilt dus flink per situatie wat wanneer voordelig is. Toch zijn er wel een aantal richtlijnen op te stellen. Heb je de optie om vanaf 2024 vermogen uit de bv te halen middels het lagere tarief van 24,5%, dus tot een bedrag van 67.000 euro? Dan is dit bijna altijd voordeliger om dit te doen en niet dit jaar nog dividend uit te laten keren tegen het tarief van 26,9% om daarmee te beleggen.

 

Ga je in de toekomst zeer waarschijnlijk 33% belasting moeten betalen? Dan kun je je beslissing baseren op hoeveel jaar je het belasting betalen kunt uitstellen, met in het achterhoofd het rendement dat je in deze periode kunt behalen. Gebruik hiervoor de volgende vuistregel: hoe korter de uitstelperiode en hoe hoger het rendement, hoe beter het is om nog in 2023 af te rekenen in box 2. Je betaalt dan nog het oude belastingbedrag van 26,9%, in plaats van het flink verhoogde tarief van 33%.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×