• Rekeningnummer doorgeven bij Belastingdienst: dat doe je zo! 
  • Rekeningnummer doorgeven bij Belastingdienst: dat doe je zo! 
  • Rekeningnummer doorgeven bij Belastingdienst: dat doe je zo! 
TvdW
07-03-2024

Soms vraagt de Belastingdienst je om je rekeningnummer bij hen door te geven, bijvoorbeeld wanneer je geld van hen terugkrijgt. Ze mogen het rekeningnummer dat bij hen bekend is namelijk niet zomaar gebruiken. Hoe het zit met je rekeningnummer doorgeven bij de Belastingdienst, lees je in deze blog! 

 

Waarom is rekeningnummer doorgeven bij Belastingdienst nodig? 

De Belastingdienst mag niet automatisch het bij hen bekende rekeningnummer gebruiken om terug te betalen bedragen op uit te betalen. De Belastingdienst moet namelijk zeker weten dat de uitbetaling bij de juiste persoon met het juiste bijbehorende rekeningnummer gestort wordt.  

 

Daarom moet je soms (opnieuw) je rekeningnummer doorgeven als je voor het eerst een bedrag terugkrijgt of je langer dan 36 maanden geen bedrag terug hebt gekregen.  

 

Daarnaast controleert de Belastingdienst niet standaard een rekeningnummer. Heb je laatst dus nog een bedrag naar de Belastingdienst overgemaakt, maar moet je nu je rekeningnummer weer opgeven voor een terugbetaling? Dan kan dat kloppen: wanneer je betaalt aan de Belastingdienst, controleren ze je rekeningnummer niet. 

 

Nieuw rekeningnummer ook zelf doorgeven bij Belastingdienst 

Een belangrijke opmerking: heb je een nieuw rekeningnummer gekregen, bijvoorbeeld wanneer je overgestapt bent naar een nieuwe bank? Dan biedt de bank vaak een zogeheten overstapservice aan, waarbij de bank alle plaatsen waar je rekeningnummer bekend is inlicht over jouw nieuwe rekeningnummer. Dat gaat niet bij de Belastingdienst. Hier zul je je nieuwe rekeningnummer handmatig zelf opnieuw moeten doorgeven. 

 

Lees ook: Belastingen betalen iDeal: zo doe je dat

 

Hoe kan ik mijn rekeningnummer doorgeven bij de Belastingdienst? 

Hoe en waar je je rekeningnummer door kunt geven bij de Belastingdienst, hangt af van het soort belasting dat je terugkrijgt. Hieronder zetten we alle voorkomende belastingen op een rijtje. Kijk dus welke belasting bij jou van toepassing is en volg het stappenplan. 

 

Let wel op dat bij elke categorie een verwerkingstijd van maximaal drie weken wordt gehanteerd. Het kan dus zijn dat bijvoorbeeld de teruggave nog eens uitbetaald wordt op het eerder bekende rekeningnummer. Als je nieuwe rekening verwerkt is door de Belastingdienst, ontvang je hiervan een brief. 

 

 Toeslagen 

Veruit de meest voorkomende post waarvoor een rekeningnummer wordt doorgegeven heeft te maken met toeslagen. Die kun je eenvoudig aanvragen door in te loggen op Mijn Toeslagen via je DigiD. Klik vervolgens op ‘Huishouden’ en klik op ‘Wijzig’ om je rekeningnummer te wijzigen. Vul alle vragen in en klik vervolgens op ‘Akkoord en verzenden’. 

 

Heb je geen DigiD of kom je niet in Mijn Toeslagen? Dan kun je een apart formulier opvragen: Opgaaf Rekeningnummer particulieren. Download het formulier, vul de vragen in, print het uit en stuur het naar de Belastingdienst op.

 

Inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet 

Voor de Inkomstenbelasting en de Bijdrage zorgverzekeringswet geldt vrijwel eenzelfde stappenplan als voor toeslagen. Je kunt inloggen op Mijn Belastingdienst met je DigiD. Kies voor ‘Mijn Gegevens’, ‘Rekeningnummer’ en vervolgens ‘Mijn rekeningnummer doorgeven of wijzigen’. Vul opnieuw alle gevraagde gegevens in en kies voor akkoord. 

 

Kun je deze dienst niet gebruiken? Dan kun je opnieuw het formulier Opgaaf Rekeningnummer particulieren downloaden, invullen en opsturen. Als je een automatische incasso af wilt sluiten, kun je bellen met de Belastingtelefoon om zo een machtigingsformulier aan te vragen. Dit krijg je via de post. Vul het formulier in en stuur het retour om de automatische incasso te starten. 

 

Motorrijtuigenbelasting: automatische incasso 

Voor de motorrijtuigenbelasting heb je waarschijnlijk een automatische incasso lopen. Heb je bij een nieuw rekeningnummer Overstapservice gekozen? Dan hoef je niets te doen. Heb je geen overstapservice, dan kun je contact opnemen met de Belastingtelefoon Auto om je automatische incasso voort te zetten. 

 

Het kan verschillen hoe je je rekeningnummer moet doorgeven bij de Belastingdienst, afhankelijk of je particulier of ondernemer bent. We zetten de opties hieronder op een rijtje: 

  1. Particulier? Gebruik het formulier Opgaaf rekeningnummer particulieren;
  2. Zzp/eenmanszaak? Gebruik Mijn Belastingdienst Zakelijk middels je DigiD, kies voor ‘Mijn gegevens’ en open het formulier om je rekeningnummer te wijzigen; 
  3. Rechtspersoon (ook vof)? Gebruik Mijn Belastingdienst Zakelijk middels eHerkenning, kies voor ‘Opgeven of wijzigen rekeningnummer ondernemers’. Vul alle velden in en verstuur. 

 

Btw/omzetbelasting en loonheffingen 

Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen zzp’ers en eenmanszaken of rechtspersonen. We zetten beide opties op een rijtje. 

 

Zzp/eenmanszaak: Gebruik Mijn Belastingdienst Zakelijk via je DigiD. Ga naar: ‘Mijn Gegevens’, ‘Opgeven of wijzigen rekeningnummer ondernemers’, vul de gegevens in en kies ‘Akkoord’. 

Rechtspersoon: Gebruik Mijn Belastingdienst Zakelijk via eHerkenning. Ga direct naar ‘Opgeven of wijzigen rekeningnummer ondernemers’. Vul alle gegevens in en verstuur je verzoek. 

 

Andere belastingen of buitenlands rekeningnummer 

Wil je je rekeningnummer voor een andere belasting doorgeven? Dan moet dat via een van onderstaande manieren, afhankelijk of je particulier of ondernemer bent. 

  1. Particulier: Opgaaf rekeningnummer particulieren
  2. Zzp/eenmanszaak: Mijn Belastingdienst Zakelijk met DigiD
  3. Rechtspersoon: Mijn Belastingdienst Zakelijk met eHerkenning

Als je wilt weten hoe je een buitenlands rekeningnummer door kunt geven, lees je daar hier meer over. Nu weet je in vrijwel alle gevallen hoe je je (nieuwe) rekeningnummer kunt doorgeven bij de Belastingdienst! 

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×