• Fiscale eenheid omzetbelasting: één btw aangifte
 • Fiscale eenheid omzetbelasting: één btw aangifte
 • Fiscale eenheid omzetbelasting: één btw aangifte
Omdat wij kennis delen
ook belangrijk vinden

Blog Fiscale eenheid OB

In de blog van vorige week hebben we het over de fiscale eenheid vennootschapsbelasting gehad. Echter, is er niet alleen een fiscale eenheid voor de VPB, maar bestaat er ook een fiscale eenheid voor de omzetbelasting (BTW). In deze blog vertellen we je meer over deze fiscale eenheid BTW.

Wat is de fiscale eenheid omzetbelasting?
Net zoals bij de fiscale eenheid VPB geldt als standaard dat elke B.V. als zelfstandig belastingplichtige wordt gezien door de Belastingdienst. Wanneer er tussen twee B.V. ’s een fiscale eenheid is voor de BTW, hoeven de onderlinge verrichte diensten of leveringen van een goed niet belast te worden met BTW. Dit betekent dat de fiscale eenheid één Btw-aangifte doet voor alle ondernemingen samen.

Situatie 1
Bedrijf A en bedrijf B vormen een fiscale eenheid, bedrijf C niet. Bedrijf A levert goederen aan bedrijf B, bedrijf A hoeft geen BTW in rekening te brengen aan bedrijf B omdat het een fiscale eenheid is.

Situatie 2
Bedrijf B levert goederen aan bedrijf C. Nu moet bedrijf B wel BTW in rekening brengen aan bedrijf C, omdat hier geen sprake is van een fiscale eenheid.

Voorwaarden fiscale eenheid OB
Net als bij de fiscale eenheid VPB moet je voor de fiscale eenheid OB aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Er moet sprake zijn van verwevenheid op financieel, organisatorisch en economisch gebied;
 • Alle ondernemingen in de fiscale eenheid moeten ondernemers zijn voor de BTW;
 • De ondernemingen dienen in Nederland gevestigd te zijn.

Verwevenheid
Vooral de eerste voorwaarde, verwevenheid op financieel, organisatorisch en economisch gebied, verdient nog wat extra toelichting.

 • Verwevenheid op financieel gebied houdt in dat de ondernemingen financieel verweven zijn als er meer dan 50% van de aandelen van elk van de ondernemingen, direct of indirect, in dezelfde handen is.
 • Verwevenheid op organisatorisch gebied houdt in dat de ondernemingen organisatorisch verweven zijn als zij onder één overkoepelende leiding staan die als eenheid functioneert. De leiding per onderneming moet hieraan ondergeschikt zijn.
 • Verwevenheid op economisch gebiedt houdt in dat de ondernemingen economisch verweven zijn in de volgende twee gevallen:
  – De ondernemingen hebben in hoofdzaak hetzelfde economisch doel. Voorbeeld: dezelfde gemeenschappelijke klantenkring.
  – De ene onderneming oefent voor meer dan 50% aanvullende activiteiten uit voor de andere onderneming. Voorbeeld: een werkmaatschappij die haar producten afzet via een    verkoopmaatschappij.

 

Let op!
Om een fiscale eenheid voor de BTW aan te gaan, moet eerst een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst. Anders is het niet mogelijk om een fiscaal gezamenlijke aangifte te doen!

Naast de hierboven beschreven fiscale gevolgen, zijn er nog meer (gedetailleerdere) fiscale gevolgen van toepassing bij een fiscale eenheid. Wilt u hier meer over weten? Twijfel niet en neem contact met ons op via 0416 33 77 93!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×