• Veel kritiek uitstellen gratis kinderopvang
  • Veel kritiek uitstellen gratis kinderopvang
  • Veel kritiek uitstellen gratis kinderopvang
TvdW
16-05-2023

Een tijdje terug schreven we dat het Kabinet de plannen om de kinderopvang in Nederland gratis te maken twee jaar in de ijskast wilde zetten. Daar komt flink wat kritiek op namens de oppositiepartijen. Zij hebben geen goed woord over voor de plannen van het Kabinet wat betreft het uitstellen van de gratis kinderopvang.

 

Uitstellen gratis kinderopvang: ‘Ordinaire bezuiniging’

Verschillende oppositiepartijen, waaronder de PvdA, SP en GroenLinks, hebben in een verklaring laten weten het niet eens te zijn met het uitstellen van de gratis kinderopvang. Zo sneert PvdA dat het uitstellen een ‘ordinaire bezuinigingsmaatregel is’. SP beweert dat het uitstellen expres is uitgesteld tot na de verkiezingen, wat het Kabinet goed uit zou komen. Uit de kritiek op het uitstellen van de gratis kinderopvang blijkt dus wel degelijk dat het een flinke besparing oplevert.

 

Redenen voor uitstel

Toch blijft de verantwoordelijke minister van Sociale Zaken, Van Gennip, hameren op de echt beweegredenen achter het uitstel. De voornaamste reden voor het uitstel is namelijk geen bezuiniging, stelt zij. Er zijn al jaren enorme personeelstekorten in de kinderopvang. Het gratis beschikbaar stellen zal zorgen voor een enorme toename in de vraag, waardoor genoeg personeel vinden nog moeilijker zal worden. Ook heeft zij met meerdere uitvoerders van kinderopvang gesproken die aangaven dat dit probleem voor 2025 oplossen niet realistisch is.

 

‘Niet verantwoord’ om door te gaan

Hoewel Van Gennip beseft dat het uitstel een klap in het gezicht is voor veel ouders, was het geen optie om toch aan 2025 vast te houden. Van Gennip kan het zichzelf niet vergeven als ‘we over twee of drie jaar met een stelsel waren geconfronteerd dat niet werkt’. Dit zou dan nog langere wachttijden en een slechtere kwaliteit tot gevolg hebben. Dat zou nog nadeliger zijn geweest voor iedereen dan het tijdelijke uitstel, aldus Van Gennip.

 

Geen van-uitstel-komt-afstel

Veel oppositieleden vrezen voor afstel van de gratis kinderopvang door het uitstellen naar 2027. Daar hoeven we volgens de minister niet bang voor te zijn: het plan blijft volledig liggen zoals het is, alleen wordt het wat later dan gepland geïmplementeerd.

 

Wat was precies de bedoeling?

Omdat de kinderopvangtoeslag enorm inefficiënt werkte, wil het Kabinet deze vanaf 2027 vervangen door grotendeels gratis kinderopvang. Het oorspronkelijke plan was om dit al in 2025 door te voeren. Ouders hoeven dan nog maar 4% van de totale kosten voor hun kinderopvang te betalen. De overheid neemt de overige 96% voor hun rekening. Om ouders niet op te zadelen met extra administratie, betaalt de overheid eerst zelf 100%. Een andere organisatie, die nog gekozen moet worden, vordert vervolgens de 4% voor eigen rekening bij ouders terug.

 

Lees ook: Gratis kinderopvang uitgesteld: dit is waarom

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×