• Salderingsregeling blijft: mogelijk extra heffing zonnepanelen 
  • Salderingsregeling blijft: mogelijk extra heffing zonnepanelen 
  • Salderingsregeling blijft: mogelijk extra heffing zonnepanelen 
Tvdw
20-03-2024

Energiebedrijven in Nederland kampen met een lastige situatie. De Eerste Kamer heeft het langzaam afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen op Nederlandse woningen verworpen, waardoor deze wet voorlopig blijft bestaan. De energieleveranciers moeten daarom nu een manier vinden om huishoudens die stroom terugleveren aan het net hiervoor te laten betalen. Een extra heffing voor zonnepanelen behoort mogelijk tot de opties. 

 

Wat houdt de salderingsregeling die nu blijft in? 

Met de salderingsregeling is afgesproken dat huiseigenaren met zonnepanelen die meer opleveren dan ze verbruiken, hun overtollige stroom terug kunnen leveren aan het net. Zij kunnen dat op een later moment dan alsnog afnemen. Zo kunnen huiseigenaren de kosten voor het verbruik van stroom wegstrepen tegen hun kosten voor het opwekken en terugleveren van stroom. 

 

Hoe werkt de huidige salderingsregeling? 

’s Winters hebben zonnepanelen een minder rendement: de zon schijnt minder lang en minder krachtig. Daarom is stroom op dat moment vrij duur voor huiseigenaren met zonnepanelen. Deze hogere kosten kunnen ze wel verrekenen met de zomerperiode: dan leveren de zonnepanelen vaak veel meer op dan nodig en kunnen ze deze terugleveren aan het stroomnet. Hiervoor ontvangen ze vaak wel een lagere of zelfs negatieve stroomprijs terug van de energieleverancier, simpelweg omdat er een overschot aan energie is op dat moment. 

 

Waarom toch nadenken over extra heffing voor zonnepanelen? 

Maar nu het stroomnet overbelast is, is deze regeling van zomaar extra stroom aanleveren niet geheel wenselijk meer. Daarnaast is de regeling ook enorm duur: het kost 717 miljoen euro per jaar. Daar betalen alle huishoudens, dus ook die zonder zonnepanelen aan mee. Oneerlijk, zeggen energiebedrijven. 

 

Daarnaast moeten energieleveranciers ook een flink bedrag betalen door de manier waarop de regeling is ingericht. Om deze kosten het hoofd te bieden en het verschil tussen klanten met en zonder zonnepanelen te minimaliseren, overwegen de drie grootste energieleveranciers nu extra terugleverkosten.  

 

Lees ook: Terugvragen aanschaf zonnepanelen: deadline nadert

 

Extra heffing voor zonnepanelen middels teruglevertoeslag 

Zonnepanelen zelf zijn dus niet zo zeer het probleem, maar wél wanneer ze terugleveren op het volle stroomnet. Daarom kijken een aantal energieleveranciers nu naar een toelevertoeslag. Met dit systeem moeten huiseigenaren met zonnepanelen extra toeslagen betalen wanneer zij opgewekte stroom terugleveren aan het stroomnet.  

 

Op dit moment kijken Essent, Vattenfall en Eneco naar de mogelijkheden van dit systeem. Vijf andere leveranciers, waaronder Greenchoice en Budget Energie, werken al met zo’n systeem of voeren dit binnen afzienbare tijd in. 

 

Is de aanschaf van zonnepanelen nog rendabel? 

Nu er bij teruglevering weer extra kosten komen kijken bij zonnepanelen, vraag je je misschien af of zonnepanelen nog altijd een slimme investering zijn. Dat blijft nog altijd het geval, beargumenteren de grote energiebedrijven. De terugverdientijd wordt mogelijk wel wat langer, maar met de huidige levensverwachting van zonnepanelen – 25 jaar – is dit nog altijd positief.  

Natuurlijk blijft alle stroom die je zelf opwekt volledig gratis. Om te voorkomen dat je terug moet leveren, zou je ook kunnen overwegen een speciale batterypack aan te schaffen waarin je zelf energie van je zonnepanelen op kan slaan. Zo voorkom je de teruglevertoeslag en blijven zonnepanelen nog net zo aantrekkelijk. 

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×