• Dit moet jij weten over de dividendbelasting 
  • Dit moet jij weten over de dividendbelasting 
  • Dit moet jij weten over de dividendbelasting 
Tvdw
11-03-2024

Als ondernemer krijg je te maken met heel wat verschillende soorten belastingen. Niet gek dus dat je af en toe de verschillende belastingen door elkaar haalt. In deze blog vertellen we je alles over de dividendbelasting, zodat je voortaan precies weet wat deze vorm van belasting inhoudt. Lees je met ons mee? 

 

Dividendbelasting: wat is het ook alweer? 

Dividendbelasting is een belasting die je moet betalen over de winst die je uitkeert aan aandeelhouders van je BV (besloten vennootschap) of NV (naamloze vennootschap). Als een vennootschap dividend (een deel van de winst, dus) uit gaat keren aan aandeelhouders, moet hierover dividendbelasting ingehouden worden. Het ingehouden bedrag moet afgedragen worden aan de Belastingdienst. Je geeft deze aangifte uiterlijk 1 maand na het uitkeren van het dividend door bij de Belastingdienst. 

 

Wie doet aangifte van dividendbelasting? 

Omdat je alleen te maken krijgt met dividendbelasting als je winst uitkeert aan aandeelhouders, doen vooral een bv of nv deze aangifte. Zij hebben, vanwege hun rechtsvorm, een rechtspersoonlijkheid. Dit soort bedrijven zijn juridisch gezien losstaande entiteiten, die zelfstandig opereren.  

 

Voor andere rechtsvormen, waaronder eenmanszaken of een vof (vennootschap onder firma), geldt dat zij belasting betalen via het systeem voor inkomstenbelasting. Zij zijn daarom niet verplicht aangifte van dividendbelasting te doen. Hun winst wordt namelijk direct opgenomen in het inkomen van de eigenaren, waardoor dit niet apart vermeld hoeft te worden. 

 

Hoe doe je aangifte van dividendbelasting? 

Je kunt je aangifte eenvoudig online regelen. Gebruik hiervoor Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je gebruikt hierbij je eigen fiscale software, of de software van je fiscaal dienstverlener. Ben je klant bij TvdW? Dan doen wij de aangifte voor jou. 

 

Vooralsnog kun je je aangifte ook op papier invullen. Deze mogelijkheid verdwijnt per 1 juli 2024. Vanaf dat moment moet je dus Mijn Belastingdienst Zakelijk gebruiken om je dividendbelasting aan te geven. 

 

Lees ook: Veranderingen in Box 2 en Box 3: winst wel of niet uitkeren?

 

Zijn er vrijstellingen op de aangifte dividendbelasting? 

Er zijn drie uitzonderingen van toepassing binnen de dividendbelasting. We nemen ze stuk voor stuk met je door. 

  1. Deelnemingsvrijstelling: met deze vrijstelling kun je voorkomen dat een winstuitkering die al belast is bij een dochteronderneming nogmaals belast wordt bij de moederonderneming. Denk bijvoorbeeld aan de winst bij het verkopen van een deel van de onderneming;  
  2. Dividend bij pensioen- en beleggingsfondsen: als pensioen- of beleggingsfonds aan bepaalde voorwaarden voldoet hoef je soms ook geen belasting over je dividend af te dragen. 
  3. Internationale belastingverdragen: de heffing van dividendbelasting kan beperkt of volledig vrijgesteld worden om dubbele, internationale belastingheffingen te voorkomen. Dit geldt met name wanneer een aandeelhouder in een ander verdrag-land dividend ontvangt. 

 ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×