• Aangifte dividendbelasting: verplicht digitaal vanaf 1 juli 2024 
  • Aangifte dividendbelasting: verplicht digitaal vanaf 1 juli 2024 
  • Aangifte dividendbelasting: verplicht digitaal vanaf 1 juli 2024 
TvdW
14-06-2024

Vanaf 1 juli 2024 moet je verplicht digitaal aangifte van de dividendbelasting gaan doen. Dat heeft de Belastingdienst bekend gemaakt. Wat deze verandering precies voor gevolgen heeft én hoe je de verplichte digitale aangifte vervolgens in kunt vullen, vertellen we je in deze blog.

 

Wat houdt Aangifte Dividendbelasting precies in? 

Dividendbelasting is een belasting die wordt geheven op dividenduitkeringen aan aandeelhouders. Besloten vennootschappen (bv) of naamloze vennootschappen (nv) doen zo’n uitkering wanneer het bedrijf winst heeft gemaakt en zij een deel van deze winst aan hun aandeelhouders willen uitkeren. Het deel van de winst dat aandeelhouders aan geld ontvangen wordt dividend genoemd. De belasting die je over deze vorm van inkomsten moet betalen, heet dividendbelasting.

 

Wil je meer weten over de Aangifte Dividendbelasting? Check dan deze blog.

 

Hoe zit het met verplicht digitaal aangifte dividendbelasting doen? 

Vanaf 1 juli 2024 ben je verplicht om digitaal de aangifte dividendbelasting te doen. Op dit moment kun je de aangifte zowel op papier als digitaal invullen. Vanaf 1 juli 2024 vervalt de optie om de aangifte op papier te doen volledig. Papieren aangiften die je na deze datum doet, neemt de Belastingdienst niet meer in behandeling. 

 

Hoe doe je verplicht digitaal de Aangifte Dividendbelasting? 

Nu de optie om de aangifte op papier in te vullen wegvalt, blijven er nog drie manieren over om je Aangifte Dividendbelasting in te vullen. Dat kan:

  • Via Mijn Belastingdienst Zakelijk 
  • Via fiscale of administratiesoftware 
  • Via je fiscaal dienstverlener 

 

Let op: het oude portaal wordt op 1 juli 2024 definitief gesloten. Vanaf dat moment kun je dus enkel Mijn Belastingdienst Zakelijk gebruiken. Hieruit volgt dat het verstandig is nu alvast van het oude portaal naar Mijn Belastingdienst Zakelijk te switchen. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog om jezelf goed voor te bereiden.

 

Hoe zit het met oude dividenduitkeringen tot en met 1 juli 2024? 

Heb je een recente dividenduitkering uit de eerste helft van 2024 ontvangen? Of misschien nog eentje uit 2023 of eerder? Dan kun je tot 1 juli 2024 nog het papieren aangifteformulier gebruiken. Daarna kun je ook voor oudere aangiften geen papieren aangifte meer doen. Zorg er dus voor dat je tijdig overstapt op het digitale aangifteproces. Daarmee voorkom je vertragingen voor je eigen administratie en verklein je de kans op boetes. 

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×