• Ruimere betalingsregelingen voor ondernemers
  • Ruimere betalingsregelingen voor ondernemers
  • Ruimere betalingsregelingen voor ondernemers
TvdW

Per 1 oktober 2022 heeft de Belastingdienst een aantal structurele aanpassingen gedaan in het beleid over betalingsregelingen. Zo is er meer maatwerk voor de ondernemer als de situatie daarom vraagt. De versoepelingen zijn vooral gericht op de kleinere bedrijven.

Het kabinet wil meer doen om ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen te ondersteunen. De Belastingdienst gaat daarom met 2 versoepelingen – ingevoerd vanwege corona – definitief door:

  1. Het ingaan van de betalingsregeling op de datum van de uitstelbeschikking.
  2. De mogelijkheid om uitstel van betaling voor de motorrijtuigenbelasting aan te vragen. 

Zekerheidseis vervalt

In aanvulling op de 2 versoepelingen geldt dat de Belastingdienst per 1 oktober 2022 af kan zien van de 100% zekerheidseis voor ondernemers. Dit helpt vooral kleine ondernemingen die niet altijd in staat zijn om zekerheid te bieden, maar wel in tijdelijke financiële problemen verkeren.

Ook is het vanaf 1 oktober 2022 mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen als er al eerder kort uitstel is verleend voor een belastingschuld. Zo voorkomt de Belastingdienst dat u in problematische schulden komt of blijft.

Verlaging drempel uitstel van betaling

Verder verlaagt de Belastingdienst de drempel voor ondernemers om uitstel van betaling bij bijzondere omstandigheden aan te vragen. Dit gebeurt door de verplichte verklaring van een externe deskundige te laten vervallen bij een belastingschuld onder de € 20.000.

Verruiming betaalpauze betalingsregeling (corona)belastingschuld

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op 22 september jl. heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen met betrekking tot de versoepeling van de betalingsregeling. Met deze motie van de leden Hermans en Heerma wordt de regering onder meer verzocht om een betaalpauze van zes maanden in te voeren voor ondernemers die op 1 oktober 2022 moeten starten met het aflossen van de (corona)belastingschuld en hierbij geen bureaucratische toets in te voeren.

Het kabinet herkent dat voor ondernemers met (tijdelijke) aflossingsproblemen een verruiming van de betaalpauzemogelijkheid, van drie naar maximaal zes maanden, kan helpen in deze uitzonderlijke tijden. De versoepeling van de betalingsregeling zal zo worden aangepast, dat ondernemers met belastinguitstel eenmalig een betaalpauze van maximaal zes maanden kunnen krijgen.

Om hiervoor in aanmerking te komen wordt de ondernemer gevraagd om een schriftelijk gemotiveerd verzoek in te dienen waaruit aflossingsproblematiek blijkt. Daarnaast geldt als voorwaarde dat de reguliere betalingsverplichtingen (zoals de maandelijkse afdracht omzetbelasting en loonheffingen) vanaf 1 april zijn nagekomen.

Bron: rijksoverheid.nl
Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×