• Het gebruikelijk loon van een DGA stijgt in 2023
  • Het gebruikelijk loon van een DGA stijgt in 2023
  • Het gebruikelijk loon van een DGA stijgt in 2023
TvdW
15-12-2022

Voor 2023 staan een aantal wijzigingen binnen de gebruikelijk-loonregeling op de planning. Dat heeft ook invloed op het loon van een DGA (directeur-grootaandeelhouder). Zo’n aandeelhouder, die minimaal 5% van alle aandelen binnen een BV bezit én werkzaam is binnen de BV, krijgt voortaan een hoger loon. Wat het nieuwe gebruikelijk loon voor een dga in 2023 is, vertellen we je in deze blog.

 

Wat is het DGA-salaris?

Als DGA ben je verplicht jezelf een minimumbedrag per jaar aan salaris te betalen voor de verrichtte werkzaamheden voor de BV. De hoogte van dit salaris in 2023 wordt bepaald door het hoogste bedrag van de volgende 3 bedragen:

  • Het wettelijke minimum gebruikelijk loon voor een DGA stijgt van € 48.000 in 2022 naar € 51.000 in 2023;
  • Het procent van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking stijgt van 75% in 2022 naar 100% in 2023;
  • Het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn van jouw BV (of die van een verbonden BV).

 

Lees ook: Hoe hoog is het minimumsalaris van een DGA? 

 

Waarom bestaat het gebruikelijk loon?

Het gebruikelijk loon is opgezet om te voorkomen dat een DGA minder belasting betaalt dan hij of zij zou moeten. Het kan namelijk voordeliger zijn om geld uit te laten keren als dividend in plaats van salaris. Met de gebruikelijk loon-regeling is vastgesteld dat een DGA ook gewoon middels een salaris uitbetaald moet worden.

 

Wat als het DGA-salaris niet betaald kan worden?

Als het minimum van het DGA-salaris niet betaald kan worden door de organisatie, kan er een verzoek tot verlaging gestuurd worden naar de Belastingdienst. Hierin moet aan de hand van een prognose blijken dat er niet aan het minimumsalaris te voldoen is. Voor Starters die over een S&O-verklaring beschikken, is er ook de mogelijkheid om dit te verlagen.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×