• Het gebruikelijk loon van een DGA stijgt in 2023
  • Het gebruikelijk loon van een DGA stijgt in 2023
  • Het gebruikelijk loon van een DGA stijgt in 2023
TvdW

Er zijn in 2023 wijzigingen in de gebruikelijk-loonregeling, dit heeft als gevolg ook dat het gebruikelijk loon van een DGA stijgt.

DGA staat voor directeur-grootaandeelhouder. Je wordt door de Belastingdienst als DGA aangemerkt wanneer je minimaal 5% van de aandelen van een BV bezit en daarnaast werkzaam bent binnen de BV.

Wat is het DGA-salaris?

Als DGA ben je verplicht jezelf een minimumbedrag per jaar aan salaris te betalen voor de verrichtte werkzaamheden voor de BV. De hoogte van dit salaris in 2023 wordt bepaald door het hoogste bedrag van de volgende 3 bedragen:

  • Het wettelijke minimum DGA-salaris stijg van € 48.000 in 2022 naar € 51.000 in 2023;
  • Het procent van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking stijgt van 75% in 2022 naar 100% in 2023;
  • Het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn van jouw BV (of die van een verbonden BV).

Waarom bestaat het gebruikelijk loon?

Het gebruikelijk loon is in stand gezet om te voorkomen dat een DGA minder belasting betaald. Het kan namelijk voordeliger zijn om geld uit te laten keren als dividend in plaats van salaris.

Wat als het DGA-salaris niet betaald kan worden?

Als het minimum van het DGA-salaris niet betaald kan worden dan kan er een verzoek tot verlaging gestuurd worden naar de Belastingdienst. Hierin moet aan de hand van een prognose blijken dat er niet aan het minimumsalaris te voldoen is. Voor Starters die over een S&O-verklaring beschikken is er ook de mogelijkheid om dit te verlagen.

Bron: Belastingdienst e.a.
Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord