• Budgetteren als ondernemer: zo doe je dat
  • Budgetteren als ondernemer: zo doe je dat
  • Budgetteren als ondernemer: zo doe je dat
TvdW
15-09-2023

Inflatie, prijsstijgingen, personeelstekort, maar ook veel meer vraag naar een hele hoop diensten: als ondernemer kan het een spannende tijd zijn om te ondernemen. Daarom is het juist belangrijk om goed op de financiën te letten. Hoe verhouden de inkomsten en uitgaven zich met elkaar? Waar kun je besparen, of juist investeren? Je krijgt een hoop inzicht door als ondernemer goed te budgetteren. Door te budgetteren krijg je inzicht in je tussentijdse cijfers en kun je concrete stappen bedenken om je bedrijf vooruit te kunnen blijven stuwen. In deze blog delen we vijf belangrijke tips!

 

Wat is budgetteren als ondernemer?

Veel mensen denken dat budgetteren voor ondernemers hetzelfde is als simpelweg een begroting opstellen, maar het zit net wat anders in elkaar. Bij een begroting kijk je vooral naar alle verwachte kosten en opbrengsten over een bepaalde periode. Een budgettering opstellen is veel nauwkeuriger: dit zijn als het ware begrotingen voor een kleinere deeltaak. Denk hierbij aan een doel (een betere zakelijke computer), een plan (het aannemen van nieuw personeel) of een project (nieuw materieel). Door hier vooraf een budget voor op te stellen, kun je je kosten beter beheren omdat je deze koppelt aan deze taak. Simpel gezegd is budgetteren als ondernemer dus eigenlijk een huishoudboekje voor je onderneming opstellen.

 

Waarom moet je budgetteren als ondernemer?

Inzicht in je financiële situatie is als ondernemer enorm belangrijk. Alleen zo krijg je grip op je onderneming en weet je hoe je in de toekomst verder kunt groeien. Budgetteren helpt je hierbij. Het helpt je in te zien of er al genoeg geld is of je nog even door moet sparen, maar ook hoe je je budget goed kunt verdelen én waar je, indien nodig, kunt besparen.

 

Onze tips voor de beste budgettering

Budgetteren klinkt misschien als een flinke opgave, maar met onze tips wordt het een stukje makkelijker. We delen er vijf met je.

 

Tip 1: Houd je budget bij

Je kunt nog zo goed budgetteren, maar zonder overzicht ben je nergens. Daarom is het goed om een kasboek bij te houden. Dit kan nog met pen en papier, maar online heb je hier tegenwoordig ook handige programma’s of Excel-sheets voor.

 

Budgetteren als ondernemer kan online of in een fysiek kasboek

Budgetteren als ondernemer kan online of in een fysiek kasboek

 

Tip 2: Neem álle uitgaven mee

Het is heel verleidelijk om alle kleine uitgaves snel weg te stoppen en niet mee te nemen in het kasboek. Toch geven juist deze uitgaven je een goed inzicht. Alle kleine uitgaven bij elkaar kunnen soms juist een grote, onzichtbare kostenpost vormen. Wees daarom eerlijk naar jezelf en naar je bedrijf. Zo kun je een betere inschatting maken.

 

Tip 3: Reken realistisch

Jezelf rijk rekenen klinkt natuurlijk erg prettig. Toch kun je beter realistisch rekenen en niet van het hoogst haalbare uitgaan. De kans dat je dit daadwerkelijk aan geld binnen krijgt, is dan erg klein, waardoor je budgettering eigenlijk direct weer de prullenbak in kan. Reken daarom met realistische bedragen, of, nog beter: zelfs met iets lager dan gemiddelde prijzen. Als je dan extra inkomsten hebt, kun je die uiteindelijk alsnog inzetten.

 

Tip 4: Wees kritisch

Als je budgettering staat, kun je ook direct kritisch kijken naar alle kostenposten. Zijn deze wel allemaal nodig? Of kunnen er een aantal posten flink omlaag, bijvoorbeeld door te kiezen voor andere producten of een andere leverancier? Zo kan het budgetteren als ondernemer pas echt beginnen.

 

Tip 5: Houd grip met een planning

Een keer uitrekenen hoe je bij een bepaald doel komt, is helaas niet genoeg. Je zult hiervoor een groter plan op moeten stellen en dit actief moeten monitoren. Hoe gaat het gedurende het traject? Loop je voor of achter op schema? Welke acties zijn nu nodig om de koers te verbeteren of te versterken? Zo behoud je grip op je financiën en je onderneming.

 

Bonus: besteed je boekhouding uit

Vind je het bijhouden van al deze cijfers maar lastig of tijdrovend? TvdW helpt je graag bij het verwezenlijken van financieel inzicht. Zo helpen we je graag met administratieve of fiscale begeleiding, maar kunnen we ook tussentijdse rapporten over de financiële staat van je bedrijf voor je uitwerken. Zo krijg je perfect inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf en kost het je geen reken- of budgetteringswerk. En wil je de financiële gezondheid van je bedrijf (nog) verder verbeteren? Dan is onze Financial Fitness écht wat voor jou.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van TvdW? Neem hier contact met ons op!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×