• Deze 10 fiscale fouten maken zzp’ers vaak
  • Deze 10 fiscale fouten maken zzp’ers vaak
  • Deze 10 fiscale fouten maken zzp’ers vaak
Tvdw
18-01-2023

Je bent als zzp’er veelal op jezelf aangewezen. Als zelfstandige ondernemer heb je geen collega’s die zaken voor je kunnen uitwerken of aan wie je vragen kunt stellen. Daarnaast ben je druk bezig met alle opdrachten van je opdrachtgevers. Dan een keer een administratieve of fiscale zaak over het hoofd zien, is niet zo gek. Heb je er bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat je in januari btw-aangifte moet doen, of dat vanaf 1 maart de Aangifte Inkomstenbelasting weer voor je klaar staat? Bij TvdW willen we je helpen deze fiscale fouten als zzp’er zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom zetten we in deze blog de 10 meest voorkomende fiscale fouten van zzp’ers voor je op een rij!

 

Deze lijst met fiscale valkuilen van zzp’ers is gebaseerd op onderzoek van Nextens.

 

Fout zzp’ers 1: Administratie niet genoeg bijhouden

Wanneer je je financiële administratie niet regelmatig bijhoudt, kan dit negatieve effecten hebben als je je belastingaangifte in moet vullen. Je hebt dan niet alle cijfers goed op een rij, of je werkt misschien zelfs met verkeerde cijfers. Daarom is het als zzp’er noodzakelijk om regelmatig te kijken naar al je inkomsten en uitgaven. Houd ook altijd alle bonnetjes en overige financiële zaken overzichtelijk bij, bijvoorbeeld in een TvdW StartBoost map. Zo blijf je regelmatig aan de slag met je financiële zaken en is de kans op foutjes minder groot.

 

 

Een van de fouten van zzp'ers is het niet goed of rommelig bijhouden van de administratie. Deze afbeelding toont daarom een rommelig en vol bureau, waar de administratie overal en nergens opgeslagen is.

Een van de fouten van zzp’ers is het niet goed of rommelig bijhouden van de administratie

 

Wil je meer weten over bijvoorbeeld de factuureisen of de bewaarplicht die geldt voor bonnen en facturen, om zo je administratie op orde te houden? Check dan deze blog.

 

Fout zzp’ers 2: Aftrekposten vergeten

Een andere fiscale fout die zzp’ers veel maken, is dat zij vergeten alle beschikbare aftrekposten aan te spreken. De zelfstandigen- en startersaftrek zijn bekende posten die vaak wel gebruikt worden, maar zo zijn er nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Door deze aftrekposten niet te gebruiken, betaal je onnodig te veel belasting. Dat is natuurlijk zonde! Controleer daarom goed welke aftrekposten er voor jouw bedrijf zijn en benut deze ook tijdens de aangifte.

 

Weet je niet zeker welke aftrekposten voor jouw onderneming gelden? Daar hebben we deze blog over geschreven. Kom je er dan nog niet uit? Met onze Fiscale Begeleiding checken we dit graag voor je! Hier lees je meer informatie over onze fiscale begeleiding, ook voor zzp’ers.

 

Fout zzp’ers 3: Fouten in btw-aangifte

Veel zpp’ers verwachten dat het doen van de btw-aangifte een snel en simpel taakje is. Als je alle gegevens vooraf overzichtelijk in kaart hebt gebracht, is de aangifte inderdaad zo gedaan. Zonder voorbereiding de aangifte invullen, leidt echter vaak tot een hoop fouten door zzp’ers in de aangifte. Zo berekenen veel ondernemers verkeerd hoeveel btw ze nog verschuldigd zijn, of zijn ze simpelweg te laat met het invullen van de aangifte.

 

Fouten door zzp’ers in de btw-aangifte (en elke andere aangifte) kan leiden tot rentelasten of zelfs boetes. Voorkom daarom dat er fouten in je aangifte zitten.

 

Fout zzp’ers 4: Verschillen tussen btw-aangifte en Aangifte Inkomstenbelasting (IB)

Niet elke zzp’er gaat even zorgvuldig om met verschillende aangiften, of dit nou bewust of onbewust is. Het kan zo voorkomen dat deze verschillende aangiften ook andere gegevens weergeeft. Een veel voorkomend voorbeeld van deze afwijkende cijfers zit bijvoorbeeld tussen de btw-aangifte en de Aangifte Inkomstenbelasting (afgekort: IB).

 

Is er inderdaad sprake van afwijkende cijfers tussen meerdere aangiften? Dan kan dat een flinke boete opleveren. Ook geef je jezelf een verkeerd beeld van de financiële situatie binnen je bedrijf. Let er daarom extra goed op dat je alle cijfers kloppend invoert en deze cijfers dus ook kloppen in meerdere aangiften.

 

Fout zzp’ers 5: Kleineondernemersregeling vergeten

Met de kleineondernemersregeling (afgekort: KOR) kunnen ondernemers met een jaaromzet van maximaal €20.000 euro hun btw-verplichtingen verminderen. De regeling is vrijwillig toe te passen en gebeurt dus niet automatisch. Veel zzp’ers zien deze optie daarom over het hoofd, of weten er simpelweg niet genoeg vanaf om deze toe te willen passen. Toch kan het voor kleine ondernemers een stuk gemakkelijker én goedkoper zijn om als btw-vrijgestelde ondernemer verder te opereren.

 

Wil je meer weten over de KOR? Daar schreven we eerder al een blog over. Die lees je hier.

 

Fout zzp’ers 6: Belastingaangiften te laat indienen

We stipten het net al kort aan: je belastingaangiften te laat indienen kan resulteren in een onnodige en vrij dure boete. Daarnaast moet je ook een rente betalen, die vanaf dit jaar op 7,5% is vastgesteld. Ook de rente loopt dus al snel op.

 

Zorg daarom altijd van een compleet overzicht met alle deadlines, zodat je er geen meer vergeet. Wil je elke maand een handig overzicht ontvangen? Volg ons dan op Instagram, waar we elke maand een fiscale kalender delen met hierin alle belangrijke data voor ondernemers.

 

Fout zzp’ers 7: Foutief als zelfstandige gekwalificeerd

Dat je staat ingeschreven als zzp’er, hoeft niet automatisch te betekenen dat de Belastingdienst je ook classificeert als zzp’er. Wat je fiscale status volgens de Belastingdienst is, hangt af van je winst, hoe zelfstandig je onderneming opereert en hoeveel tijd je in de activiteiten van de onderneming stopt. Een verkeerde fiscale status heeft allerlei vervelende gevolgen. Dat is een van de fouten die zzp’ers dus liever niet willen maken!

 

Daarnaast kan er nog een verschil zijn tussen de inkomstenbelasting en de btw: je kunt wél ondernemer zijn voor de btw-aangifte, maar niet bij de inkomstenbelasting. Wordt dat allemaal wat te ingewikkeld? Dan kijkt TvdW graag met je mee. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

 

Fout zzp’ers 8: Privé- en zakelijke kosten mixen

Veel zzp’ers houden privé-uitgaven en zakelijke kosten niet 100 procent uit elkaar. Toch kan dit voor flinke problemen zorgen bij bijvoorbeeld de belastingaangifte. Breng daarom altijd een duidelijke scheidlijn aan tussen welke kosten privé zijn, en welke uitgaven voor de zaak zijn.

 

Fout zzp’ers 9: Niet up-to-date rondom belastingregels

Elk jaar past de Overheid verschillende belastingregels aan om beter te passen bij de economie van dat moment. Aangezien het aantal aanpassingen soms best hoog kan zijn, is het logisch dat je als zzp’er niet op de hoogte kan zijn van élke aanpassing. Deze belastingregels zijn daarom een belangrijke valkuil voor zzp’ers.

 

Gelukkig kun je samen met TvdW helemaal op de hoogte blijven van alle aanpassingen aan belastingregels. Zo publiceren we op onze blog alle veranderingen individueel. Elk jaar brengen we ook ons e-book ‘Voorbereiden Jaarrekening’ uit, met hierin een compleet overzicht met gegevens die je nodig hebt voor het opstellen van de jaarrekening van je bedrijf. Hierin staan ook alle kloppende cijfers en percentages voor aangepaste regelingen.

 

Fout zzp’ers 10: Geen hulpmiddelen gebruiken

Je bent als zpp’er maar alleen binnen je bedrijf. Gelukkig hoef je niet alles helemaal zelf te doen. Er zijn tientallen hulpmiddelen, zowel offline als online, beschikbaar die je kunnen helpen met jouw bedrijfsvoering. Denk aan handige reminders, softwares, zakelijke agenda’s en meer. Heb je ergens hulp bij nodig? De kans is groot dat je deze hulp online kunt vinden!

 

Net begonnen en een steuntje in de rug nodig?

Zeker als startende zzp’er kan er veel op je afkomen. Om je sterk op weg te helpen, biedt TvdW je een speciale dienst voor startende ondernemers aan: de TvdW StartBoost. Met de TvdW StartBoost ontvang je een gratis kennismakingsgesprek, waarin wij je tips over ondernemen geven en waar jij ál je vragen kunt stellen. Na afloop ontvang je veel handige fysieke én digitale hulpmiddelen, die je bij je verdere bedrijfsvoering vooruit kunnen helpen.

 

Geen startende ondernemer maar wel benieuwd naar wat TvdW voor je kan betekenen? Bekijk dan deze pagina, speciaal gericht op zzp’ers.

 

Met deze tips begin jij als zzp’er goed voorbereid aan 2024. TvdW wenst je veel succes in dit nieuwe jaar vol kansen!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×