• Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor ondernemers
 • Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor ondernemers
 • Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor ondernemers
 • Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor ondernemers
 • Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor ondernemers
Omdat wij graag
onze kennis met u delen

Enkele weken geleden heeft de regering haar regeerakkoord gepresenteerd. In dit akkoord zijn de nodige fiscale maatregelen genomen. Hoewel de meeste maatregelen pas in 2019 ingaan, zetten we in dit artikel de belangrijkste fiscale maatregelen van het regeerakkoord voor ondernemers op een rijtje.

Door middel van de fiscale maatregelen wil het kabinet Rutte III het fiscale klimaat van Nederland verbeteren. Zowel voor de ondernemers met een eenmanszaak/VOF als voor de BV/NV heeft het kabinet de nodige fiscale wijzigingen aangekondigd.

Vennootschapsbelasting

 • Tarief vennootschapsbelasting – Op dit moment zijn er twee tarieven voor de vennootschapsbelasting. Over de belastbare winst tot € 200.000 moet 20% belasting betaald worden (het lage tarief). Over het meerdere moet 25% belasting betaald worden (het hoge tarief). Het hoge tarief wordt geleidelijk teruggebracht naar 21 procent (2019: 24 procent, 2020: 22,5 procent en 2021: 21 procent). Ook het lage tarief gaat in dezelfde fases omlaag naar 16 procent (2019: 19 procent, 2020: 17,5 procent en 2021: 16 procent).
 • Tariefopstap blijft gehandhaafd – In het Belastingplan 2017 was een verlenging van de eerste vennootschapsbelastingschijf opgenomen. Deze schijf zou stapsgewijs worden verhoogd naar € 350.000. Echter heeft het regeerakkoord dit voorstel teruggedraaid. Hierdoor blijft ook na 2017 de schijfgrens van € 200.000 gehandhaafd.
 • Versoberen verliesverrekening – Momenteel kan een verlies in de vennootschapsbelasting worden verrekend door middel van carry back of carry forward. Bij de carry forward is een verlies negen jaar voorwaarts verrekenbaar. Door het nieuwe regeerakkoord wordt deze termijn beperkt tot zes jaar.
 • Beperken afschrijving gebouwen (in eigen gebruik) – Door deze fiscale maatregel mag er in de toekomst maar tot maximaal 100 procent van de WOZ-waarde van het gebouw in eigen gebruik worden afgeschreven. In het verleden was dit 50 procent van de WOZ-waarde. Aangezien sommige bedrijven al meer dan 100 procent hebben afgeschreven, zal er een overgangsrecht aan te pas komen. Momenteel is er echter nog niets bekend over dit overgangsrecht.
 • Afschaffing dividendbelasting m.u.v. onwenselijke situaties – De dividendbelasting wordt gedeeltelijk afgeschaft. Ondernemingen hoeven geen dividendbelasting meer te betalen over een dividenduitkering. Alleen in het geval dat de onderneming dividend uitkeert naar landen met zeer lage belastingen en voor misbruiksituaties blijft de dividendbelasting bestaan. Deze maatregel is na de publicatie van het regeerakkoord in opspraak geraakt. Daarnaast is er geen ingangsdatum voor deze fiscale maatregel bekend gemaakt. Wij adviseren u om regelmatig onze blogs in de gaten te houden om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen.

Inkomstenbelasting

 • Wijziging van het box 2 tarief – Het tarief van de tweede box gaat in 2020 van 25 procent naar 27,3 procent. Een jaar later gaat dit tarief naar 28,5 procent.
 • Beperking zelfstandigenaftrek – Ook de regelgeving met betrekking tot de zelfstandigenaftrek gaat veranderen. Het maximale tarief waartegen de zelfstandigenaftrek aftrekbaar is, wordt geleidelijk beperkt. Het maximale tarief wordt namelijk vanaf 2020 met drie procentpunt per jaar omlaag gebracht, vier jaar lang. Uiteindelijk zal het maximale tarief waartegen de zelfstandigenaftrek aftrekbaar is 36,93 procent bedragen.

Omzetbelasting

 • Verlaagd btw-tarief stijgt – Het verlaagde btw-tarief gaat per 1 januari 2019 omhoog van 6 naar 9 procent. Dit tarief geldt bijvoorbeeld voor de dagelijkse boodschappen, medicijnen, kappers, schoonmaak, schilderen, theaters, musea, hotels en attractieparken. Het hoge btw-tarief wijzigt niet.

Ook de wet DBA wordt vervangen. De wet DBA was de opvolger van de VAR en is van toepassing op ZZP’ers. Voor een uitgebreide toelichting over de veranderende wet- en regelgeving op het gebied van de wet DBA verwijzen we u naar onze blog ‘Ook de opvolger van de VAR (DBA) moet eraan geloven’.

Tot slot zijn er ook voor u als particulier enkele fiscale wijzigingen uit het regeerakkoord van toepassing. Deze wijzigingen hebben wij ook beschreven in een blog op onze website!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord