• Aandachtspunten aangifte inkomstenbelasting DEEL 1
Omdat wij graag
onze kennis met u delen

Vanaf 1 maart heeft u de mogelijkheid om belastingaangifte te doen. In deze blog zetten wij een aantal belangrijke aandachtspunten onder elkaar waar u op moet letten. De informatie in deze blog is voornamelijk afkomstig van de website van de Belastingdienst.

  1. Bijleenregeling eigen woning

De bijleenregeling eigen woning is van toepassing in de situatie waarin een eigen woning wordt verkocht met een hogere waarde dan de oorspronkelijke  woningschuld. Dit betekent dat geld overblijft na de aflossing van de eigenwoningschuld, ook wel de eigenwoningreserve genoemd.

Als u binnen een periode van 3 jaar opnieuw een eigen woning verwerft, kan u niet de volledige eigenwoningrente aftrekken. De rente die u maximaal kunt aftrekken is de aankoopprijs van de nieuwe eigen woning minus de eigenwoningreserve. Meer informatie vindt u op deze pagina: Bijleenregeling.

  1. Onderlinge verdeling inkomensbestanddelen

Om gemeenschappelijke inkomensbestanddelen te verdelen moet u het gehele jaar de fiscale partner zijn van uw partner. Wanneer u maar voor een deel van het jaar elkaars fiscale partner bent, kunt u ervoor kiezen om toch het hele jaar als fiscale partners aangemerkt te worden. Hierdoor kunt u alsnog de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen onderling verdelen.

  1. Fiscale gevolgen echtscheiding

Wanneer u het afgelopen jaar bent gescheiden dient u te letten op de volgende punten:

  • Hoe zijn de fiscale afspraken in het echtscheidingsconvenant?
  • Is er een gezamenlijke eigen woning? Let dan op het woongenot, de waarde van het woongenot is gelijk aan het eigenwoningforfait. Blijft na de scheiding een van de partners in de gezamenlijke eigen woning wonen en heeft hij een deel van de woning in eigendom? Dan geldt het andere deel als ‘ontvangen woongenot’. De blijvende partner moet het ontvangen woongenot opgeven als ontvangen alimentatie. De vertrekkende partner kan het verstrekte woongenot in aftrek brengen.

De Belastingdienst ziet regelmatig de fout dat de vertrekkende partner het verstrekte woongenot in aftrek brengt maar dat de blijvende partner het ontvangen woongenot niet opgeeft. Meer informatie: Scheiden &  Scheiden en fiscaliteit: veelgemaakte fouten bij de aangifte IB

  1. Cryptovaluta

Een heel actueel onderwerp is cryptovaluta. Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Cryptovaluta kunt u – net als euro’s – gebruiken om betalingen mee te doen. Als waarde geldt de waarde in het economische verkeer op de peildatum. Hierbij moet uw klant de koers gebruiken van de voor hem meest gebruikelijke beurs.

  1. Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is van toepassing op werkende alleenstaande ouders en minstverdienende partners met een of meer kinderen jonger dan 12 jaar.

U komt voor deze heffingskorting in aanmerking als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • U ontvangt in 2017 méér dan € 4.895 aan winst uit onderneming, loon uit dienstbetrekking of resultaat uit overige werkzaamheden. Of u komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek.
  • U en uw kind staan ten minste 6 maanden op hetzelfde woonadres ingeschreven. Het adres moet bekend zijn bij de Basisregistratie Personen. Daarnaast is uw kind op 1 januari jonger dan 12 jaar.
  • U heeft géén fiscale partner. Als sprake is van fiscaal partnerschap, heeft degene met het laagste arbeidsinkomen recht op de heffingskorting.

De Belastingdienst kan bewijsstukken opvragen voor de beoordeling van de heffingskorting. Zoals het ouderschapsplan of het echtscheidingsconvenant, maar ook een agenda, kalender of andere onderliggende stukken, waaruit blijkt dat de gemaakte afspraken zijn nagekomen.

Dit was deel 1 van de aandachtspunten over de aangifte inkomstenbelasting. Voor meer informatie kunt u DEEL 2 van de aandachtspunten over de aangifte inkomstenbelasting bekijken. Hiernaast vindt u in ons E-BOOK ook informatie over het doen van belastingaangifte.

Bron: https://ffd.pleio.nl/pages/view/56435132/gaat-u-aangifte-ib-2017-doen-lees-eerst-onze-10-aandachtspunten-deel-1

 

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord