• Bent u al voorbereid op de Brexit?
Omdat de meeste wijzigingen
Ook gevolgen hebben voor de boekhouding

Over iets minder dan een maand is het zover: het Verenigd Koninkrijk trekt zich terug uit de Europese Unie. Vanaf 29 maart zal het Verenigd Koninkrijk (VK) dus geen onderdeel meer zijn van de Europese Unie. Als u goederen levert aan klanten in dit gebied, heeft de Brexit ook gevolgen voor u. Let op:  ondanks dat het nog niet bekend is of er sprake is van een ‘harde’ of ‘zachte’ Brexit, is het wel belangrijk om alvast de nodige voorbereidingen te treffen!

De Douane komt om de hoek kijken

Door de Brexit zal het VK voor de Europese Unie  uiteindelijk een ‘derde land’ worden. Dit betekent dat u uiteindelijk te maken krijgt met de Douane en haar volledige formaliteitenstelsel.  De precieze gevolgen en het tijdstip waarop deze gevolgen ingaan, hangt af van de op dit moment lopende onderhandelingen.

Wat als er sprake is van een harde Brexit?

Als er op 29 maart nog géén akkoord is, verlaat het VK op die dag de Europese Unie zonder overgangsperiode. In dat geval moet u als ondernemer vanaf 30 maart aangifte doen voor het goederenverkeer van én naar het VK.

Wat als er sprake is van een zachte Brexit?

Bij een zachte Brexit komt er een overgangsperiode. Pas na afloop van de overgangsperiode krijgt u te maken met de douane. Echter is het op dit moment nog niet duidelijk hoe lang de overgangsperiode gaat duren. Het is dus verstandig om nu al voorbereidingen te treffen!

Hoe kan ik mezelf voorbereiden?

Het is belangrijk om in ieder geval de volgende drie zaken te regelen:

  1. Zorg dat u een EORI-nummer hebt. Dit is een identificatienummer dat u nodig hebt om zaken met de Douane te doen.
  2. Zorg dat u aangifte bij de Douane kunt doen. Voert u niet zelf de administratie? In de meeste gevallen kan uw administratiekantoor aangifte doen bij de Douane. Bij twijfel is het verstandig om dit altijd even na te vragen aan uw kantoor.
  3. Gaat u zelf aangifte doen? Vraag een ‘Registratie elektronisch berichtenverkeer’ aan.

Naast deze drie algemene aandachtspunten is het belangrijk om ook te kijken naar de voorbereidingen in uw specifieke situatie. Zo kan het voorkomen dat u bijvoorbeeld vergunningen nodig hebt. U kan zelf de Brexit Impact Scan uitvoeren op www.brexitloket.nl.

Mocht u nog andere vragen hebben over de gevolgen van de Brexit voor u? Schroom niet en neem contact met ons op via 0416 33 77 93!

Lees hier wat de status is van de Brexit.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord