• Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor particulieren
 • Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor particulieren
 • Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor particulieren
 • Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor particulieren
 • Overzicht fiscale maatregelen regeerakkoord voor particulieren
Gedeelde kennis
Dubbel inzicht

Enkele weken geleden heeft de regering haar regeerakkoord gepresenteerd. In dit akkoord zijn de nodige fiscale maatregelen genomen. Hoewel de meeste maatregelen pas in 2019 ingaan, zetten we in dit artikel de belangrijkste fiscale maatregelen van het regeerakkoord voor particulieren op een rijtje. 

Inkomstenbelasting

De meeste fiscale maatregelen voor particulieren hebben betrekking op de inkomstenbelasting. De belangrijkste wijzigingen gaan wij hier per box bespreken.

Box 1

 • Wijziging van de tarieven –  De tarieven van de inkomstenbelasting worden beperkt tot twee schijven.  De eerste schijf zal een tarief hebben van 36,93 procent. Het inkomen tot € 68.600 valt in de eerste schijf. Het inkomen boven dit bedrag valt in de tweede schijf. Deze tweede schijf kent een tarief van 49.5 procent. Vanaf 2019 zal deze wijziging van kracht zijn.
 • Afbouw hypotheekrenteaftrek –  De hypotheekrenteaftrek wordt de komende jaren sterk verminderd. Vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar 3 procentpunt verlaagd, vier jaar lang! Hierdoor zal de aftrek in 2023 net zo hoog zijn als het tarief van de eerste schijf, namelijk 36,93 procent.
 • Eigen woningforfait – Het eigenwoningforfait wordt met 0,15 procent verlaagd. Daarnaast wordt de wet Hillen in dertig jaar gefaseerd afgeschaft. Deze wet houdt in dat de bijtelling van het eigenwoningforfait verminderd wordt tot nihil bij geen/een beperkte eigenwoningschuld . Door de afschaffing van de wet Hillen blijft u belasting betalen over het eigenwoningforfait, ook al heeft u uw eigen woning geheel afgelost. Aangezien deze fiscale maatregel op de nodige weerstand stuit, raden wij u aan om regelmatig onze blogs in de gaten te houden voor wijzigingen met betrekking tot deze maatregel.

Box 2

 • Wijziging van het tarief – Het tarief van de tweede box gaat in 2020 van 25 procent naar 27,3 procent. Een jaar later gaat dit tarief naar 28,5 procent.

Box 3

 • Heffingsvrij vermogen – Het heffingsvrij bedrag in de vermogensheffing gaat omhoog van € 25.000 naar € 30.000 euro per persoon. Deze maatregel gaat al per 1 januari 2018 in.
 • Aanpassing fictief rendement spaargedeelte – De Belastingdienst maakt gebruik van een fictief rendement om de vermogensrendementsheffing van het spaardeel te bepalen. Op dit moment wordt gebruik gemaakt van het landelijke rendement op spaargeld over de afgelopen vijf jaar om dit rendement te bepalen. Vanaf 2018 wordt er echter gebruik gemaakt van een actueler rendement: de gemiddelde spaarrente van het afgelopen jaar.

Overige zaken inkomstenbelasting

 • Algemene heffingskorting – Vanaf 2019 wordt de algemene heffingskorting geleidelijk verhoogd. Dit zorgt voor een uiteindelijke verhoging van € 350 in 2021.
 • Ouderenkorting – De ouderenkorting gaat in 2019 met 160 euro omhoog.

Naast de fiscale maatregelen die gevolgen hebben op de te betalen inkomstenbelasting, zijn er ook een tweetal maatregelen waar u als particulier mee te maken kunt hebben:

Omzetbelasting

 • Verlaagd btw-tarief – Het verlaagde btw-tarief gaat per 1 januari 2019 omhoog van 6 naar 9 procent. Dit tarief geldt bijvoorbeeld voor de dagelijkse boodschappen, medicijnen, kappers, schoonmaak, schilderen, theaters, musea, hotels en attractieparken. Het hoge btw-tarief wijzigt niet.

Dividendbelasting

 • Afschaffing dividendbelasting m.u.v. onwenselijke situaties – De dividendbelasting wordt gedeeltelijk afgeschaft. Indien u dus effecten in uw bezit heeft, mag de uitkerende Nederlandse onderneming in de toekomst geen dividendbelasting meer inhouden. Alleen in het geval dat de onderneming dividend uitkeert naar landen met zeer lage belastingen en voor misbruiksituaties blijft de dividendbelasting bestaan. Ook deze maatregel is na de publicatie van het regeerakkoord in opspraak geraakt. Daarnaast is er geen ingangsdatum voor deze fiscale maatregel bekend gemaakt.

Bent u ondernemer? Wij hebben ook de fiscale maatregelen van het regeerakkoord met gevolgen voor bedrijven/ondernemers op een rijtje gezet! Deze blog vindt u op onze website.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord