• Nieuwe coronaregeling: BIK
Tijdelijke korting
door BIK

Vanaf 1 oktober 2020 tot 31 december 2022 geldt de nieuwe regeling: BIK. Maar waar staat BIK voor en wat doet het? BIK staat voor Baangerelateerde investeringskorting. Bedrijven krijgen door deze regeling een tijdelijke korting om tijdens de coronacrisis te kunnen blijven investeren in bedrijfsmiddelen.

Wat doet deze regeling?

Zoals eerder benoemd krijgen bedrijven die investeren een tijdelijke korting. Met de BIK kun je de investeringskosten verrekenen met de af te dragen loonheffing.

Hoe werkt de regeling?

Corona zakelijk BIK

De investeringskorting geldt alleen voor nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen, waarvan de investeringsverplichting is aangegaan op of na 1 oktober 2020. Daarnaast moeten de investeringen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 helemaal zijn afbetaald en binnen zes maanden na de volledige betaling ook in gebruik zijn genomen. Voor alle aanvragen (maximaal vier per jaar) geldt een ondergrens van €1.500 per bedrijfsmiddel en €20.000 per aanvraag. BIK is een aanvulling op bestaande stimuleringsmaatregelen zoals de KIA. Voor kleine investeringen (door het mkb) kunnen de KIA en de BIK samengaan. Bedrijven die groene investeringen doen, kunnen profiteren van de BIK in combinatie met de EIA, MIA of VAMIL. Hierdoor worden ook groene investeringen nog aantrekkelijker.

Voor wie geldt BIK?

De regeling geldt voor alle bedrijven die in de mogelijkheid zijn om de korting te verrekenen met de af te dragen loonheffing.

Hoe hoog is de korting?

  • Bij investeringen tot 5.000.000 euro per kalenderjaar krijgen bedrijven een korting van 3% van het investeringsbedrag;
  • Bij investeringen boven € 5.000.000 krijgen bedrijven een korting van 2,44% van het investeringsbedrag;
  • Uiterlijk 15 december 2021 wordt bekendgemaakt of de kortingspercentages voor 2022 naar boven of beneden worden bijgesteld. Dat hangt af van de hoeveelheid aanvragen en het op dat moment beschikbare budget.

Hoe doe ik een BIK aanvraag?

Aanvragen kan om uitvoeringstechnische redenen voorlopig nog niet. Begin oktober is de regeling voor goedkeuring naar de Tweede Kamer gestuurd. Vanaf september 2021 kun je met je aanvraag terecht bij RVO voor investeringen die vanaf 1 oktober 2020 zijn gedaan. Na je aanvraag duurt het maximaal 12 weken voor je een BIK-verklaring ontvangt. Met die verklaring kun je de korting verrekenen met de loonheffing.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via 0416-337793 of mail naar info@twanvandewiel.nl.

 

 

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord