• Nog steeds geen duidelijkheid over de wet DBA
  • Nog steeds geen duidelijkheid over de wet DBA
  • Nog steeds geen duidelijkheid over de wet DBA
  • Nog steeds geen duidelijkheid over de wet DBA
  • Nog steeds geen duidelijkheid over de wet DBA
Omdat wij kennis delen
ook belangrijk vinden

Naar aanleiding van onze eerder geschreven blog ‘Ook de opvolger van de VAR (DBA) moet eraan geloven’ schrijven we deze update die betrekking heeft op het uitstel van de Wet DBA.

In onze vorige blog schreven we dat de wet DBA waarschijnlijk zal worden vervangen. De handhaving van deze wet was tot 1 juli 2018 uitgesteld. Inmiddels heeft het ministerie laten weten dat de handhaving tot in ieder geval 1 januari 2020 wordt opgeschort. Bovendien heeft minister Koolmees van Sociale Zaken aangegeven dat het overleg over de wet DBA na de zomer wordt hervat.

Wat houdt de wet DBA in?

De Wet DBA geldt sinds 1 mei 2016. Het doel van de wet is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Door de wet DBA zijn ZZP´ers en opdrachtgevers samen verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. Bovendien moet de Wet DBA ervoor zorgen dat het financiële risico eerlijker wordt verdeeld als er toch sprake is van een verkapt dienstverband. Eerst lag het risico bij de ZZP’er, maar nu is ook de opdrachtgever financieel aansprakelijk.

Ontwikkelingen

Met de Wet DBA is het afgelopen jaar geprobeerd duidelijkheid te scheppen over de vraag wanneer er sprake is van een dienstbetrekking. In plaats van duidelijkheid leidde de wet juist tot veel onrust onder de opdrachtgevers en ZZP’ers. Hierdoor wil het kabinet naar een nieuwe wet- en regelgeving op 1 januari 2020 om de Wet DBA te vervangen. Tot die tijd wordt de handhaving van de Wet DBA opgeschort. Constateert de Belastingdienst achteraf dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, dan krijgt u in ieder geval tot 1 januari 2020 geen correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen loonheffingen. Let op! Per 1 juli 2018 kan de Belastingdienst wel kwaadwillende een correctieverplichting of naheffingsaanslag opleggen.

Kwaadwillend en controles

U bent volgens de Belastingdienst kwaadwillend als u ‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast).’ De Belastingdienst ziet u als kwaadwillend als zij de volgende 3 dingen kunnen bewijzen:

  • een (fictieve) dienstbetrekking
  • evidente schijnzelfstandigheid
  • opzettelijke schijnzelfstandigheid

De belastingdienst selecteert minimaal 100 opdrachtgevers om te bezoeken. In deze selectie zijn zowel de opdrachtgevers betrokken die een modelovereenkomst hebben voorgelegd (die al dan niet is goedgekeurd) als de opdrachtgevers die in dit kader nog niet in beeld zijn geweest bij de Belastingdienst. Van elke categorie wordt een aantal opdrachtgevers geselecteerd. De focus van de Belastingdienst ligt hierbij vooral op de opdrachtgevers die nog niet in beeld zijn geweest en/of die niet werken met een goedgekeurde (model)overeenkomst.

De handhaving vindt plaats in het kader van reguliere controles loonheffingen. Een controle bestaat uit verschillende fases, zoals een eerste gesprek met de opdrachtgever, het vaststellen van de aard van de werkrelatie en het ter plaatsen beoordelen van de wijze waarop de opdrachtgever en opdrachtnemer de werkrelatie feitelijk vormgeven.

De beoordeling van ‘evidente schijnzelfstandigheid’ door de Belastingdienst zal echter een subjectieve toets zijn. Dit brengt jammer genoeg weer veel onzekerheid met zich mee. Dit kan voor u een goed moment zijn om uw relaties met zelfstandigen te evalueren en indien nodig aan te passen.

Heeft u vragen over de wet DBA of wilt u meer informatie over de wet, toegepast op uw situatie? Twijfel niet en neem contact met ons op!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord