• Reminder: Uitbetaalde bedragen aan derden aanleveren vóór 1 februari 2023
  • Reminder: Uitbetaalde bedragen aan derden aanleveren vóór 1 februari 2023
  • Reminder: Uitbetaalde bedragen aan derden aanleveren vóór 1 februari 2023
TvdW

Hebt u als ondernemer in 2022 bedragen aan iemand betaald die niet als ondernemer bij u werkt en ook niet bij u in (fictieve) dienstbetrekking is? Dan moet u deze uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) vóór 1 februari 2023 aanleveren aan de Belastingdienst.

Let op: Sinds 1 januari 2022 maakt de Belastingdienst onderscheid tussen 2 verschillende soorten uitbetalers: inhoudingsplichtige en niet-inhoudingsplichtige uitbetalers.

Bron: Belastingdienst

Bent u een inhoudingsplichtige uitbetaler?

U bent een inhoudingsplichtige uitbetaler als u een loonheffingennummer hebt en aangifte loonheffingen moet doen. Collectieve beheersorganisaties zijn ook inhoudingsplichtige uitbetalers.

Ook zonder uitnodiging gegevens aanleveren

Bent u een inhoudingsplichtige uitbetaler, dan bent u vanaf 1 januari 2022 verplicht om gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden te registreren. Deze gegevens moet u voor 1 februari 2023 aanleveren. Inhoudingsplichtige uitbetalers die bij de Belastingdienst bekend zijn vanwege eerdere UBD-aanleveringen, hebben reeds een uitnodiging ontvangen.

Let op!

Ook zonder uitnodiging bent u als inhoudingsplichtige uitbetaler verplicht om deze gegevens aan te leveren.

Ben u een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler?

U bent een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler als u geen loonheffingennummer hebt.

Alleen met uitnodiging gegevens aanleveren

Bent u een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler, dan hoeft u alleen de gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden te registreren en aan te leveren als u een uitnodiging van de Belastingdienst hebt ontvangen, de Belastingdienst heeft rond 19 december 2022 de uitnodigingen voor het aanleveren van uitbetaalde bedragen aan derden over 2022 verzonden per mail.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord