• Eindejaarstip: schenk belastingvrij!
 • Eindejaarstip: schenk belastingvrij!
 • Eindejaarstip: schenk belastingvrij!
 • Eindejaarstip: schenk belastingvrij!
 • Eindejaarstip: schenk belastingvrij!
Ook dit willen wij
graag met ú delen

We zijn inmiddels alweer halverwege november en het einde van het jaar komt in zicht. Een nieuw jaar biedt niet alleen nieuwe kansen, maar ook de teller van sommige fiscale faciliteiten staat in januari weer op nul. Het kan dus erg aantrekkelijk zijn om nu nog gebruik te maken van faciliteiten die onder het belastingjaar 2017 vallen.

Een van deze faciliteiten is de schenkvrijstelling. Ieder jaar mag men een bepaald bedrag belastingvrij schenken. De hoogte van de belastingvrije schenking hangt af van de ontvanger waar u een schenking aan doet.  Aan de hand van onderstaande tabel zullen we de belastingvrije schenking behandelen.

Wat is uw relatie
met de schenker?
Uw maximale
vrijstelling in 2017
Waarvoor moet u
de schenking
gebruiken?
U bent een (pleeg)kind. € 5.320 beslist u zelf
U bent een (pleeg)kind tussen de 18 en 40 jaar. € 25.526 beslist u zelf
€ 53.176 een dure studie
€ 100.000 uw eigen woning
De schenker is een ander dan uw ouder, bijvoorbeeld een oom, tante, of uw grootouders. € 2.129 beslist u zelf
De schenker is een ander dan uw ouder, bijvoorbeeld een oom, tante, of uw grootouders. Én u bent tussen de 18 en 40 jaar. € 100.000 uw eigen woning

(Belastingdienst, 2017)

Het eerste uitgangspunt van de vrijstelling schenkbelasting is de algemene vrijstelling van € 2.129 in 2017. Deze vrijstelling geldt voor iedereen, en u mag in 2017 van meerdere personen dit bedrag belastingvrij ontvangen. De schenker mag ook aan meerdere personen dit bedrag belastingvrij schenken. Elk jaar mogen (pleeg-)kinderen een bedrag van € 5.320 belastingvrij ontvangen van hun ouders.

Naast de jaarlijkse vrijstelling voor kinderen, bestaat er ook de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting. Het bedrag wat vrijgesteld is, hangt af van de reden van de schenking. Als het kind, of de partner van het kind, tussen de 18 en 40 jaar is kan men minimaal € 25.526 belastingvrij schenken. Dit bedrag kan echter ook oplopen; schenkt u aan uw kind omdat hij of zij een dure studie volgt? Dan mag u €53.176 belastingvrij schenken. Schenkt u aan uw kind omdat hij of zij een eigen woning wil kopen, verbeteren, onderhouden of omdat hij/zij de eigenwoningschuld af wil lossen? Dan mag u €100.000 belastingvrij schenken. Deze laatste verhoogde vrijstelling geldt ook voor schenkingen die men niet van ouders krijgt. Tot slot komt de verhoogde vrijstelling in plaats van de algemene vrijstelling in het betreffende jaar en kan de ontvanger van de schenking maar éénmaal in zijn leven gebruik maken van deze verhoogde schenkvrijstelling-regeling.

Pas op!

 • Schenkingen van ouders ziet de Belastingdienst als één schenking. De bedragen worden dus bij elkaar opgeteld.
 • Ook partners ziet de belastingdienst als één persoon. Een schenking aan u en aan uw partner door dezelfde persoon wordt dus gezien als één schenking.
 • Ontvangt u eerst € 25.526 en past u de verhoogde vrijstelling toe? Dan kan u de rest van uw leven deze vrijstelling niet meer toepassen. Ontvangt u dus enkele jaren later een bedrag om een huis te kopen? Helaas komt u dan alleen in aanmerking voor de vrijstelling van € 5.320,-.
 • De ontvanger van de schenking moet de aangifte schenkbelasting doen. Indien u een bedrag ontvangt wat geheel binnen de vrijstellingen valt, dan hoeft u geen aangifte te doen.

Onze tips

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de vrijgestelde schenkingen, hebben wij de volgende tips voor u:

 • Bent u van plan om binnenkort een schenking te doen? Schenk dan dit jaar nog en maak gebruik van de schenkvrijstellingen in 2017.
 • Wilt u een bedrag schenken wat hoger is dan de schenkvrijstelling? Verspreidt dit bedrag dan over twee of meerdere jaren. Stel dat u een bedrag van € 4.000 euro wilt schenken, dan kunt u dit verspreiden door middel van een betaling in december 2017 en een betaling in januari 2018. Zo maakt u tweemaal gebruik van de schenkvrijstelling en is de schenking geheel belastingvrij.
 • Als u een geheel vrijgestelde schenking doet, hoeft u geen aangifte te doen. Het is echter wel verstandig om bij de overboeking vast te leggen dat het een schenking betreft.
 • Boek ruim op tijd het geld over, anders loopt u het risico dat de betaling (en dus ook de schenking) pas na 1 januari wordt geboekt.
 • Is uw zoon of dochter eind 2017 40 jaar, zijn/haar partner ouder en wilt u nog een bedrag aan hem/haar schenken? Maak gebruik van de verhoogde vrijstelling!

Indien u nog vragen heeft over de schenkbelasting of graag een advies op maat ontvangt over de meest voordelige wijze van schenken in uw situatie, kunt u altijd bij ons terecht!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord