• Starters- en zelfstandigenaftrek? Denk aan het urencriterium!
 • Starters- en zelfstandigenaftrek? Denk aan het urencriterium!
 • Starters- en zelfstandigenaftrek? Denk aan het urencriterium!
TvdW

Bent u een starter of wilt u een bedrijf starten? Dan komt u in aanmerking voor de startersaftrek, mits u aan het urencriterium voldoet. Deze fiscale aftrekpost is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedoeld als stimulans voor startende ondernemers. Zelfstandigen houden door de aftrek niet alleen meer netto over, een lager belastbaar inkomen werkt ook door in inkomensafhankelijke premies. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Meer weten? Lees snel verder.

Startersaftrek 2023

De startersaftrek is een fiscaal voordeel die startende ondernemers na hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel mogen aftrekken van hun winst. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek van € 2.123 en mag in de eerste vijf jaar drie keer gebruikt worden.

Wanneer komt u in aanmerking?

U komt in aanmerking voor de startersaftrek in 2023 als u:

 • Recht heeft op zelfstandigenaftrek;
 • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer is geweest;
 • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek heeft toegepast.

Zelfstandigenaftrek 2023

De zelfstandigenaftrek wordt trapsgewijs afgebouwd naar € 900 in 2027. In 2024 is de aftrek € 3.750, in 2025 € 2.470, in 2026 € 1.200 en in 2027 is de aftrek dus € 900.

 • De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2023: €5.030
 • Het voordeel wordt berekend met een tarief van 36,93%
 • De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet als u in aanmerking komt voor de startersaftrek
 • Is uw winst te laag is om de zelfstandigenaftrek helemaal te verbruiken? Dan kunt u het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaar.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de startersaftrek en zelfstandigenaftrek zijn verder niet veranderd. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek:

AOW-leeftijd

U hebt op 1 januari van het bewuste kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt.

Ondernemer voor de Belastingdienst

U wordt als ondernemer aangemerkt door de Belastingdienst. Om dit te controleren kunt u hier een Ondernemerscheck doen.

Urencriterium

Het urencriterium bedraagt 1.225 uur per jaar. De uren kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: directe en indirecte uren. De directe uren zijn de werkelijke uren die gefactureerd worden aan de klanten om omzet te realiseren. Indirecte uren zijn uren die wel aan het bedrijf besteedt worden, maar niet in rekening worden gebracht bij de klanten.

Een aantal voorbeelden:

 • Bijhouden van de administratie
 • Fysieke afspraken met leveranciers/klanten/etc.
 • Het bezoeken van netwerkbijeenkomsten
 • Beheren van de website
 • Opstellen van offertes
 • Opleidingen en cursussen
 • Reistijd

De uren die u als ondernemer maakt, moeten wel aannemelijk gemaakt worden voor de Belastingdienst. Dit houdt in dat de uren acceptabel moeten zijn voor de Belastingdienst. U doet er daarom verstandig aan om de werkzaamheden bij te houden in een (digitale) agenda, inclusief rittenadministratie en overige bewijzen van uw zakelijke activiteiten.

Bent u parttime ondernemer? Dan moet u kunnen bewijzen dat u meer dan 50% van de gewerkte uren in uw onderneming heeft besteed. Dit is van toepassing op ondernemers die ook nog in loondienst zijn.

Bent u zwanger? Dan mag u over 16 weken de uren die u niet werkt, maar anders wel zou werken, meetellen als gewerkte uren.

Welke uren tellen niet mee voor het urencriterium? Ziekte en vakantie tellen niet mee. En ook niet de uren waarop u wel beschikbaar bent voor uw bedrijf, maar niet werkt. Bijvoorbeeld als u in het weekend telefonisch bereikbaar bent. Krijgt u dan een telefoontje van een klant en gaat u aan de slag? Dan tellen die gewerkte uren natuurlijk wel mee.

Hebt u aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd? Dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Dit geldt ook voor de startersaftrek.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord