• Zelfstandig & Zwanger? Denk aan de ZEZ uitkering!
  • Zelfstandig & Zwanger? Denk aan de ZEZ uitkering!
  • Zelfstandig & Zwanger? Denk aan de ZEZ uitkering!

Bent of wordt u binnenkort zwanger en werkt u als zelfstandige? Dan kunt u voor de periode rond de bevalling een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen. In deze blog leggen wij de belangrijkste kenmerken van deze ‘ZEZ’ uitkering aan u uit!

Wie hebben er recht op de ZEZ-uitkering?

Zoals de naam van de uitkering eigenlijk al verklapt, moet u werken als zelfstandige. Hierbij maakt het niet uit of u wel of geen personeel in dienst heeft. Zo heeft u bijvoorbeeld recht op de ZEZ-uitkering als u:

  • een eigen onderneming heeft;
  • meewerkend echtgenoot of partner, directeur- grootaandeelhouder, freelancer, huisarts, artiest, gastouder, zorgverlener via persoonsgebonden budget (pgb) bent;
  • medeaandeelhouder bent van het bedrijf waar u werkt.

Let op: Een belangrijke voorwaarde om de ZEZ-uitkering te krijgen is dat u als zelfstandige werkt op de dag, voordat deze uitkering ingang!

Let op: u kunt maximaal tot een jaar terug een ZEZ-uitkering aanvragen!

 

Ik heb recht op de uitkering! Maar, hoelang en wanneer gaat de uitkering in?

Op de eerste vraag kunnen we een eenvoudig antwoord geven: een ZEZ-uitkering duurt namelijk altijd minimaal 16 weken. Wanneer deze uitkering ingaat, kunt u gedeeltelijk zelf bepalen. De uitkering gaat namelijk in tussen 6 en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. U kunt dus zelf bepalen op welke dag de uitkering ingaat. Daarnaast heeft u na uw bevalling recht op minimaal 10 weken uitkering.

Om de ingangsdatum te verduidelijken, geven we een voorbeeld: Stel dat u 1 december bent uitgerekend. Dan is de dag na de uitgerekende datum 2 december. De uitkering gaat 6 tot 4 weken voor deze datum (2 december) in. In ons voorbeeld gaat de uitkering dus tussen 21 oktober en 4 november in.

De uitkering loopt altijd gelijk aan uw verlof, ook als u eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum.

 

Hoe hoog is de ZEZ-uitkering?

De ZEZ-uitkering wordt berekend op basis van de inkomsten die u vorig jaar had. Echter is de hoogte van de uitkering nooit hoger dan het wettelijk bruto minimumloon. Als u als zelfstandige minimaal 1.225 uur per jaar heeft gewerkt, ontvangt u altijd de maximale uitkering, oftewel het wettelijk bruto minimumloon.

Over de ZEZ-uitkering ontvangt u bovendien 8% vakantiegeld. Dit bedrag ontvangt u na afloop van de zwangerschapsuitkering, of (gedeeltelijk) in de maand mei.

 

Tot slot

Denkt u recht te hebben op een ZEZ-uitkering, of wilt u meer weten over enkele uitzonderingen die van toepassing zijn op deze uitkering? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord